fbpx

Sorting by

×

Amerika zapretila Rusiji da će joj OSAKATITI EKOMONIJU ako napadne Ukrajinu, ruski ambasador ih zaprepastio odgovorom

Sjedinjene Američke Države upozoravaju Rusiju da će se suočiti sa strašnim sankcijama i većim jačanjem NATO snaga, ako napadne Ukrajinu.

Specijalni savjetnik američkog državnog sekretara Derek Šole pojasnio je šta je predsjednik Džozef Bajden mislio pod “brzim i teškim troškovima” sa kojima će se suočiti Rusija ukoliko napadne Ukrajinu, prenio je Gardijan.

Šole je za Bi-Bi-Si rekao da SAD može da odgovori na dva glavna načina, koji podrazumijevaju sankcije koje će ih, kako je naveo, osakatiti u ekonomskom smislu i koje će donijeti Rusiji ekonomske poteškoće.

Drugi način podrazumijeva ojačavanje vojnih kapacita na istočnim granicama NATO, što će, kako je naveo Šole, diplomatski izolovati i unazaditi strateški i vojno Rusiju.

Govoreći o prirodi potencijalne ruske invazije, Šole je rekao:

“U kom god obliku da bude (vazdušni udari, upad na kopno, itd.), ukoliko bude onoliko velik koliko se bojimo da će biti, okolnosti ce biti prilično opasne za Ukrajinu”.

Viktor Tatarintsev, ruski ambasador u Švedskoj, za švedski tabloid Aftonbladet dao je intervju u kom je, između ostalog govorio o gore pomenutim sankcijama zapadnih zemalja.

– Oprostite na izrazu, ali boli nas uho za zapadne sankcije – rekao je ambasador za švedski list.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je ostao otvoren diplomatski put za okončanje sukoba sa Moskvom oko Ukrajine.

Nakon sastanka sa japanskim i južnokorejskim kolegama, Blinken je još jednom upozorio da bi ruska vojska, koja ima više od 100.000 vojnika u blizini Ukrajine, mogla da izvrši invaziju svakog trenutka, prenosi agencija Rojters.

– Diplomatski put ostaje otvoren. Način da Moskva pokaže da želi da ide tim putem je jednostavan. Treba da deeskalira situaciju, a ne da eskalira – poručio je Blinken.

Moskva, sa druge strane, negira da planira napad na Ukrajinu i ističe da brani sopstvene bezbjednosne interese od NATO-a.

Prethodno je Blinken izjavio da je rizik od ruske vojne akcije u Ukrajini dovoljno visok i da opravdava odlazak većeg dijela osoblja iz američke ambasade u Kijevu.

– Naredili smo odlazak većine Amerikanaca koji su u ambasadi u Kijevu. Rizik od ruske vojne akcije je dovoljno visok, a pretnja je dovoljno neminovna da je to razumna stvar – poručio je Blinken na konferenciji za novinare u Honoluluu.

TVOJA REAKCIJA?