BBC provjerio ruske tvrdnje da je situacija u Buči režirana: Evo šta su otkrili

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na neovisnu istragu “prizora civila ubijenih u Buči  u Ukrajini”.

Nakon što su se ruske trupe povukle iz grada na periferiji Kijeva, pojavile su se slike tijela koja leže na ulicama, a koje su vidjeli i novinari. Ukrajina je optužila Rusiju za “namjerni masakr”, no Rusija je rekla da je sve “inscenirano” nakon što su se njezine snage povukle iz tog područja. Rusija je iznijela niz neutemeljenih tvrdnji o snimci iz Buče, piše BBC.

Nakon ruskog povlačenja, snimke iz automobila koji vozi gradom pokazuju tijela s obje strane ceste. Rusko veleposlanstvo u Kanadi objavilo je snimku na Twitteru pod naslovom “inscenirani video koji prikazuje lažna mrtva tijela u gradu Buči blizu Kijeva”.

Ali na satelitskim snimkama Buče od 19. ožujka, gotovo dva tjedna prije povlačenja ruskih trupa iz tog područja, tijela se također mogu vidjeti na cesti.

Fotografije koje je prvi objavio The New York Times prikazuju tijela u istim položajima u istoj ulici kao na videu za koji Rusija tvrdi da je montiran nakon što su njezine trupe napustile područje.

Na proruskim društvenim mrežama kružila je usporena verzija videa, uz tvrdnju da se ruka na jednom od tijela pomaknula. Video je lošije kvalitete, ali pobliža analiza pokazuje da je ono za što se tvrdi da je ruka u pokretu zapravo mrlja u donjem desnom kutu vjetrobranskog stakla vozila.

Autori članka na BBC-ju zaokružili su ovo što izgleda kao kap kiše ili mrlja prljavštine zajedno sa sličnim tragovima vidljivima na vjetrobranu ranije u videu.

Druga ruska tvrdnja usredotočuje se na drugi dio snimke. Automobil prolazi pored drugog tijela, koje leži pored pločnika s crvenim i žutim rubnim kamenjem te razbijenom smeđom ogradom.

Dok vozilo prolazi, tijelo se nakratko može vidjeti u desnom bočnom retrovizoru. Proruski izvještaji tvrde da tijelo “sjedi”. No usporena verzija videa pokazuje da ogledalo jasno iskrivljuje odraz tijela, kao i kuće u pozadini.

Isti učinak može se vidjeti u videima sličnih retrovizora objavljenima na internetu. BBC je spojio oba tijela iz videa (objavljenog 2. travnja) s fotografijama visoke razlučivosti koje su prenijeli Getty Images i AFP 3. travnja.

Na snimci, prvo tijelo leži na leđima u blizini bijelo-žutog rubnika. Pločnik s desne strane je dijelom asfalt, a dijelom trava. Na pločniku se vidi srebrni automobil s otvorenim prtljažnikom ispred bijele ograde. Isti automobil, rubnik, kolnik i ograda vidljivi su na Getty/AFP-ovoj fotografiji.

Drugo tijelo ima crnu jaknu i nešto što se čini kao krvavi povez ili zavoj na desnoj ruci. Leže na boku uz crveno-žuti pločnik, ispred uništene smeđe ograde. Crna jakna, povez/zavoj, pločnik i ograda odgovaraju fotografiji tijela koju je objavio Getty/AFP.

  DR NESTOROVIĆ TVRDI: Ove 4 moćne biljke su najbolji prirodni antibiotici - NEMA ŠTA NE LEČE!

Tvrdnja: “Tijela nisu ukočena”

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je na Twitteru: “Posebno je zabrinjavajuće što se sva tijela ljudi, čije je slike objavio kijevski režim, nisu ukočila ni nakon najmanje četiri dana.”

Prema ukrajinskoj vojsci, Rusi su otišli u ranim satima 31. ožujka. Rusi kažu da su otišli 30. ožujka. U satima nakon smrti, tijela prolaze kroz proces koji se naziva rigor mortis ili mrtvačka ukočenost, pri čemu se mišići skupljaju i ukrućuju.

BBC je pitao sudskog patologa za mišljenje o tome može li se nakon četiri dana očekivati da tijelo bude “ukočeno”. Jedan od patologa koji je radio na istragama ratnih zločina na mjestima poput Kosova i Ruande, a koji nije želio biti imenovan, rekao je za BBC da je nakon četiri dana rigor mortis obično splašnjava.

Ruski tvit također tvrdi da tijela “nemaju tipične mrtvačke pjege”. Nije jasno što to znači, ali patolog je rekao da će izgled nekoga tko je umro od prostrjelne rane ili drugog čina nasilja uvelike varirati ovisno o korištenom oružju, udaljenosti s koje je pucano i tako dalje.

Nema uvijek puno vidljive krvi jer se može nakupljati ispod ljudi ili upijati u tešku odjeću, pogotovo ako je netko odjeven za hladno vrijeme. Tvit bi se mogao odnositi na činjenicu da se krv u tijelu spušta dolje nakon smrti jer prestaje cirkulirati tijelom, što može dovesti do toga da koža postane crvenkasta ili ljubičasta.

Ali ako netko leži, mjesto tog nakupljanja krvi i promjene boje možda neće biti vidljive na fotografiji.

Tvrdnja: “Niti jedan mještanin nije stradao od bilo kakve nasilne radnje”

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da dok je Buča bila pod ruskom kontrolom “ni jedan lokalni stanovnik nije stradao od bilo kakvog nasilnog djelovanja”.

Ova tvrdnja, međutim, proturječi brojnim iskazima očevidaca iz Buče. Lokalni učitelj rekao je 4. ožujka Human Rights Watchu da su ruske snage uhvatile pet muškaraca i po kratkom postupku pogubile jednog od njih.

Mještani koji su razgovarali s ruskom istraživačkom web stranicom The Insider dali su slične iskaze. “Bili su to strašni dani, kad ti ne pripada ni dvorište, ni kuća, pa čak ni život. Nema struje, vode, plina. Zabranjeno je izlaziti iz kuće, ako izađeš – oni pucaju u tebe”, rekla je mještanka Kristina za The Insider.

Mještani su za BBC rekli da su Rusi sustavno razbijali vrata kako bi pljačkali stanove, a dok su vojnici krali dragocjenosti i hranu, stanovnici su bili prisiljeni sjediti u podrumu.

TVOJA REAKCIJA?