fbpx

Sorting by

×

Bolje je i razvod nego loš brak – 10 znakova koji pokazuju da niste srećni u braku

Foto: Freepik.com

Vrlo često se dešava da parovi kasno razaznaju činjenično stanje i primjete da sa njihovim brakom nešto nije u redu. Dešava se, da su pogledi i procjene na brak drugačije.

Za jednog partnera definicija braka je drugačija i čini ga npr sloboda, dok drugi partner na brak gleda kao stabilonost. Usljed različitog gledanja na brak, mogu se javiti određene krize. Evo koji znakovi vas mogu upiti da sa vašim brakom nešto nije u redu.

1. Nisko samopoštovanje Ljudi koji žive nesrećan ljubavni odnos, skolni su i takvim emocijama. Javlja se hronično nezadovoljstvo koje isiskuje loše porodične prilike. 2. Nedostatak bliskosti i intimnosti Intimnost, bliskost i seksualni čin često diktiraju nivo zadovoljstva brakom.

Foto: Freepik.com

Ako između vašeg partnera i vas se ne događa intimnost i strast vjerovatno je problem dublje prirode. Važno je da iskreno razgovarate i prepustite se jedno drugom. Iskažite svoje zahtjeve i želje, ali takođe budite spremni da poslušate i partnera.

3. Akumulirana iritacija Svi mi imamo svoje neke male osobine ličnosti. Postoji većina koja misli da je jedan od jasnih pokazatelja da ne gledamo na partnera istim očima, onda kad njegove navike koje su nam nekada bile simpatične i slatke, gledamo sa prezirom.

4. Međusobno se ne slušate i ne čujete Jedan od najbitnih segmenata zdravog odnosa jeste želja pa tek onda umijeće slušanja partnera. Kada patner prepozna da ste spremni da ga saslušate, osjeća se važno. Pružanjem empatije i saosjećanja stvarate samo bolju komunikaciju i mogućnost da se problem koji je nastao riješi.

Photo by Dragonimages from Freepik.com

5. Uvođenje treće osobe u vaš odnos Umjesto da se zajedno sa partnerom nosite kroz vaše probleme, četo tražite posrednika između vas. To u većini slučajeva ne bude dobra ideja. 6. Prebacivanje odgovornosti na onog drugog Većina partnera ne želi da preuzme nikakvu vrstu odgovornosti, krivice i emocionalne nepovezanosti. Kada jasno ne govorimo gdje smo mi to pogriješili, a gdje je partner ne možemo doći do jasnog viđenja situacije.

7. Zamišljanje života bez partnera Umjesto da riješimo postojeće probleme u braku, energiju trošimo na zamišljanja kako bi živjeli bez partnera. Pogrešna usmjerena energija vas samo sputava za dalji rad na braku.

8. Emocionlano ili fizičko nevjerstvo Za svakoga granica nevjerstva je drugačija. Svakako, kakav god pokušaj bio virtualni, flert ili direktan to je jasan pokazatelj problema u braku. 9. Različiti životni pogledi Ukoliko kod vašeg partnera i vas dođe do različitih pogleda na ideje, životne vrijednosti, snove i ciljeve shvatate da to može biti problem. Potrebno je da otvoreno razgovarate o svim svojim strahovima, nadama i snovima kako bi vaš odnos bio uspješan bez obzira na različite poglede.

10. Tajne i tišina Važno je da sa svojim partnerom dijelite ono što osjećate. Potrebno je prije svega da u njemu vidite prijatlja. Sakrivanje određenih detalja iz vašeg života, može postati problem. Zapitajte se zašto nešto krijete i da li je to u redu prema drugoj strani?!

Kada ste se već navikli na partnera i živite zajednički život, može biti jako teško prihvatiti određene promjene i probleme. Važno je iskreno razgovarati i pokušati pronaći uzrok vašeg nezadooljstva, ako u ranoj fazi otkrijete problem vašeg odnosa, postoji mogućnost da ćete brzo pronaći i lijek za isti.

Izvor: infpult.info

Credit featured image: Freepik.com

TVOJA REAKCIJA?