fbpx

Sorting by

×

Čudo u porodici Honsić: Od 12 djece čak devet doktora medicine!

Porodice Remza, Mirsada i Reha Honsića, braće iz rožajskog sela Honsići, iznjedrile su četiri ljekara i tri stomatologa, a još troje njihove djece takođe će se okititi doktorskim diplomama u najskorijoj budućnosti. Diplome doktora medicine već su stekli Alida, Elvisa i Elza, a među njima je i njihova snaha Azra Kajević Honsić. Alida Honsić, koja je zaposlena u rožajskom Domu zdravlja, ističe da imaju i tri diplomirana stomatologa i to Jasmina, Lejlu i Selviju. Jasmin je već zasnovao radni odnos dok Lejla i Selvija odrađuju pripravnički staž. Alida dodaje da medicinu studiraju budući ljekari iz porodice Honsić Almir, Almira i Šejla.

-Ovako nešto sigurno je nezabilježeno i smatram da ova vrijednost teško da može još negdje da postoji. Mi smo djeca od tri rođena brata koji su odrastali u Honsićima i svi imaju po četvoro djece od kojih su šestoro postali ljekari, a još troje će to uskoro postati. Osim doktorskih zvanja, imamo još intelektualaca u porodici. Moja rođena sestra Anida je diplomirani psiholog, a jedan brat od strica studira pravne nauke – s ponosom ističe Alida.

Naglašava da su se svi potomci Remza, Mirsada i Reha odlučili da studiraju, dok je najmlađi član njihove brojne familije učenik trećeg razreda Srednje medicinske škole, a takođe namjerava da upiše medicinu.

-Neki od nas su završili gimnaziju u Rožajama, a drugi Srednju medicinsku školu u Beranama, ali svi smo tokom školovanja bili lučonoše i uzorni učenici. Studije smo pohađali na državnom fakultetu u Podgorici – naglašava Alida.

Ističe i da njena sestra od strica radi kao ljekar u Domu zdravlja te da često dolazi do nesvakidašnjih situacija kada ih pacijenti miješaju tvrdeći da su im obje izabrane ljekarke.

-Dešava se da pacijenti moje sestre od strica dođu u moju ordinaciju i ispričaju svoju istoriju bolesti, a kada shvate da ih ne razumijem oni mi govore kako su već bili kod mene. Tada im objasnim da su oni pacijenti moje sestre – kaže Alida.

Kaže da je Jasmin prvi upisao medicinu, a da su potom svi krenuli njegovim stopama.

-Najveći uzor nam je bio sada već pokojni doktor Abdulah Kalač, čija je majka bila član naše porodice. Lično sam imala inspiraciju da se bavim medicinom i kroz poslove mojih roditelja, koji rade u Domu zdravlja – naglašava Alida, koja uporedo radi i kao profesor u Srednjoj medicinskoj školi u Rožajama. Ona ističe da će joj pokojni ujak biti uzor i pri odabiru specijalizacije jer planira da, kao i čuveni dr Abdulah zvani Baćko, specijalizira ginekologiju.

-Za ovakav uspjeh najviše smo zahvalni našim roditeljima koji su se veoma potrudili da nas školuju i pokažu nam put ka uspjehu. Ništa nije bilo lako ni nama, ni našim roditeljima, ali uspjeli smo da ostvarimo i naše i njihove ciljeve – s ponosom ističe Alida.

Dr Kajević: Porodični uspjeh kakav se ne pamti
Dr Cena Kajević, kojeg dr Alida takođe smatra svojim uzorom, ističe da porodice Honsić poznaje skoro dvije decenije.

-Sva njihova djeca nisu imala drugih ocjena osim petica i znao sam da su ogroman potencijal. Mislim da ovakav uspjeh nije zabilježen nigdje, jer imati iz jedne familije i to u jednoj generaciji čak devet ljekara zaista je zadivljujuće i značajno ne samo za Rožaje već i za Crnu Goru. Radi se

TVOJA REAKCIJA?