fbpx

Sorting by

×

Čujete zujanje u ušima, a ne znate zbog čega? Možda imate Tinitus!

Da li vam se dešava da s vremena na vreme čujete pištanje, zujanje ili šuštanje u ušima, a ne znate koji je njihov uzrok? 

Nema potrebe za brigom, takvi šumovi su sasvim normalna pojava i oni uglavnom nestanu posle nekoliko sekundi ili minuta.

Ukoliko ipak ti zvukovi koje čujete potraju duže od nekoliko sati, ili čaj traju danima, potrebno je da odete u zdravstvenu ustanovu i da obavite pregled. 

oštećenje ili gubitak sluha

Šta je tinitus?

šištanje, cvrkutanje, pulsiranje ili neki drugi slični zvuci

Za ovo stanje se uglavnom u narodu kaže “šum u ušima” ili “zujanje u ušima”, a svi prethodno navedeni zvuci, kao i neki drugi, mogu da se jave kod osoba koje imaju tinitus.

Tinitus u jako retkim situacijama nastaje sam od sebe i uglavnom nastaje kao uzročna posledica nekog drugog, skrivenog zdravstvenog problema sa čijim prisustvom u svom organizmu pacijent vrlo često nije ni upoznat. 

Za tinitus ne postoji lek, ali uz određene terapije i lekove, mogu se ublažiti zvukove koje pacijent čuje.

Veliki broj pacijenata koji imaju ovo medicinsko stanje posle nekog vremena se jednostavno naviknu na ove zvukove i oni im ne predstavljaju smetnju u svakodnevnom životu, dok 1 od 5 pacijenata ove zvukove opisuje kao neprijatne, ometajuće i uznemiravajuće.

Kod nekih pacijenata, zujanje može da bude toliko glasno da ometa njihovu koncentraciju i mogućnost opažanja zvukova koji dolaze iz spoljnog okruženja. A tinitus može da se javi u jednom ili u oba uha, može da bude neprestano prisutan ili da se javlja s vremena na vreme, dok intenzitet i jačina zvuka takođe može da varira.

Različite vrste tinitusa

objektivni i subjektivni tinitus

Subjektivni tinitus je češća varijanta i kod ove vrste, samo pacijent čuje zvukove u svom uhu, dok kod objektivnog tinitusa pored pacijenta i drugi ljudi mogu da čuju zvukove ukoliko se dovoljno približe uhu.

Objektivni tinitus nastaje usled abnormalno velikih krvnih sudova unutar i okolo uha. On je prevashodno redak i javlja se kod samo 1% pacijenata koji imaju tinitus.

Zašto nastaje tinitus?

oštećenja nežnih slušnih ćelija

uzroci nastanka tinitusa

 

  • Operacija uva
  •  

  • Virusne infekcije
  • Poremećaji kičmenog stuba ili vrata
  • Problemi sa srcem
  • Problemi sa cirkulacijom
  • Staračka nagluvost
  • Korišćenje snažnih antibiotika
  • Povišen krvni pritisak
  •  

  • Da li je tinitus povezan sa gubitkom sluha?

    Vrlo često se smatra da tinitus uključuje i gubitak sluha, ali on nije uzročnik za to, niti je gubitak sluha uzročnik tinitusa.

    Veliki broj pacijenata koji imaju problema sa tinitusom, nemaju uopšte problem sa sluhom, niti gubitkom istog. Ali, s obzirom da tinitus vrlo često nastaje usled izloženosti glasnim zvukovima, deo pacijenata koji pate od tinitusa imaju i određeni nivo gubitka sluha.

    Tinitus može i da se javi nakon samo jednog ekstremno glasnog i naglog zvuka i to se naziva trauma praskom. 

    Da li može da se uradi neka prevencija povodom tinitusa?

    voditi računa o zdravlju ušiju

    edovnim fizičkim aktivnostima

    Kako se dijagnostifikuje tinitus?

    obavljanja pregleda uha

    mogućnosti dijagnostifikovanja uzroka

    Terapija i lečenje tinitusa

    može da se povuče

    ublažavaju i smanjuju

     

  • TVOJA REAKCIJA?