Hej ti! Zaprati nas!
Pratite nas! Veoma smo društveni 😉
Lajkaj.com

Lajkaj.com

ĐILASOVSKI “DANAS” PORUČUJE VUČIĆU: “Zapad će te kazniti zbog NAORUŽAVANJA SRBIJE!”

Advertisement
Advertisement

Uncategorized

Đilasov list “Danas” u sutrašnjem broju, 24. novembra, poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da Zapad neće tolerisati vojno i ekonomsko jačanje Srbije.

Đilasov list „Danas“, preko Ivane Stradner, poznate po svojim antiruskim stavovima, poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će Zapad kazniti vojno i ekonomsko jačanje Srbije.

Đilas je nedavno na turneji u Vašingtonu pokušao da okupi sve istaknute srbomrzce kako bi mu pomogao da se vrati na vlast i nastavi da pljačka njene građane.

 

FOTO: Ilustracija

Njegova sledbenica Marinka Tepić se manje-više hvalila da će im američki “prijatelji” pomoći da uvedu sankcije Srbiji i njenim građanima.

Đilasova “opozicija” očigledno je svesna da to nije po volji građanima koji su dobro upoznati sa njihovim prevarama i malverzacijama, i pokušavaju da iskoriste sve svoje zapadne prijatelje kojima smeta jaka i uspešna Srbija da uopšte sruše Vučića troškove i povratak na vlast i napravio od zemlje novog “Velikog brata”.

Guranje “prst u oko” Kine nikako nije mudar potez

Prvo je format bio 16 plus 1. Zatim se pridružila Grčka za 17 plus 1. Sada se Litvanija podijelila – opet 16 plus 1. Moguća su nova povlačenja iz strateške saradnje sa Kinom.

Neposredni povod, nakon svega udruživanja antikineskih stavova o raznim temama, od Hong Konga do Xinjianga, bilo je otvaranje “Taiwan Representation in Litvanije”, prvog u EU sa pridjevom “Taiwanese”. U Bratislavi je prije 18 godina osnovano “Predstavništvo Tajpeja u Slovačkoj”.

Tajvan ili Tajpej nije bitno! Posljednji put “tajvanska kancelarija” otvorena je prošle godine u Hargeisi, glavnom gradu nepriznate “Republike Somaliland”, samoproglašene na teritoriji Somalije.

Najozbiljnija posljedica zahlađenja odnosa između Vilnjusa i Pekinga, što uključuje i opoziv ambasadora, jeste povlačenje sa multilateralne platforme koja je služila za institucionalizaciju saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

 

 

Ovaj potez pokazuje koliko je kineski projekat ranjiv, a proces koji su osmislili je reverzibilan. Sa stanovišta javne diplomatije, Pekingu je najviše pomoglo kontinuirano “sijanje optimizma” zbog procjene kako saradnja sa Kinom donosi obostranu korist. Međutim, to se najmanje osjetilo u tri baltičke republike.

U pozadini distanciranje od Moskve

Opterećene odnosom prema Rusiji, koji je često jedini pokazatelj sagledavanja cjelokupnih međunarodnih odnosa, ove zemlje su svoje korake odmjerile i izgradnjom veze sa Pekingom. Jednostavno, ako se Kina previše približi Moskvi, ako je to partnerstvo dobilo neku vanjskopolitičku i sigurnosnu dimenziju, onda bi se trebali distancirati i od Kine.

Vremenom se želja za političkom distancom od Moskve, koju je često teško izvesti zbog geografskog determinizma i dubokih i složenih istorijskih veza, pretvorila u žestoku antirusku histeriju. Na ovakav ishod uticale su i Sjedinjene Države, samostalno i koristeći NATO i usmjeravajući EU, podstičući mržnju prema svemu što je rusko od Vilniusa, preko Rige do Talina. Tako smo došli u današnju situaciju. I na kurs litvansko-kineske komunikacije.

 

Koliko je štete naneseno Litvaniji

Na prvi pogled, ekonomski, šteta Litvaniji neće biti nepopravljiva. Kineske investicije su sredinom 2020. godine iznosile “skromnih” 200 miliona dolara, uvoz iz Kine, koji je bio blizu milijardu i po dolara, uglavnom se može nadoknaditi, kao što je dosadašnje smanjenje izvoza u rasponu od oko 400 miliona dolara se može tolerisati.

Bez obzira na kratkoročne efekte koji će se brzo osjetiti u sektoru poljoprivrede. Ukupan litvanski izvoz je, inače, 30 milijardi. A u slučaju Litvanije, ispada da se ponekad ekonomski odnosi odvijaju putem, a politički šumom. Jer, ključni spoljnotrgovinski partner je Rusija, u koju privrednici izvoze nešto više od 4 milijarde, a uvoze nekoliko stotina miliona manje.

Takođe, luka Klapeida je značajna i za izvoz bjeloruskih i ruskih proizvoda, bez kojih bi pitanje njene isplativosti svakako ostalo otvoreno. Sada može postojati problem, jer su kineske protumjere brzo uslijedile, a državni željeznički operater izričito je obustavio direktne teretne vozove za Litvaniju. Ne treba posebno objašnjavati da je dio robe iz Rusije i Bjelorusije prevezen na ovaj način.

Na koga Vilnius računa?

Međutim, u političkom smislu, Vilnius bi se sada mogao suočiti sa još ozbiljnijim posljedicama. Naravno, EU je čvrsto stala iza svoje članice, upozoravajući da će ovi događaji ostaviti traga na sveukupne odnose Brisela i Pekinga.

 

 

Litvanija takođe računa na podršku Sjedinjenih Država i NATO-a, koju je već dobila. Stav da Vašington u Pekingu stoji iza odluke Litvanije je uobičajeno. Hu Xidjin navodi da je još 2002. godine, tokom govora u Vilniusu, George W. Bush rekao:

– Svi koji izaberu Litvaniju za neprijatelja, izabrali su i Sjedinjene Države za neprijatelja – intervjuišući nedavno litvanskog profesora međunarodnih odnosa, Xidjin je upitao i koliko vjeruju u Bushovu poruku. Nakon kratkog razmišljanja, uslijedio je odgovor.

– Ne preostaje nam ništa drugo nego da verujemo u to. Igranje na jednu “američku kartu” sa vođstvom u antiruskim akcijama, sada dobija novo logično proširenje oličeno u antikineskim akcijama – glasio je odgovor.

Oštra poruka iz Pekinga

Ali, s druge strane, iz Pekinga stiže oštra, čak pomalo iznenađujuća poruka. Istina, kroz uvodnik, ali to ne umanjuje njegovu “težinu”, jer se radi o novinama koje redovno prenose “misli” iz struktura Komunističke partije.

– Kina mora da preduzme snažne kontramere protiv Litvanije. Uz to, Kina treba da se pridruži Rusiji i Bjelorusiji, dvije zemlje koje graniče s Litvanijom, i kazni je… Strateško partnerstvo Kine i Rusije treba pokazati odvraćanjem američkih saveznika, sprječavajući ih da uz američku podršku rade šta hoće protiv Kine i Rusije. Kina i Rusija treba da iskoriste odgovarajuće prilike da napadnu zemlju koja je izgubila razum. Ovo bi trebao biti novi sadržaj i smjernica za stratešku saradnju Kine i Rusije. Litvanija, jedna od zemalja koja je otišla najdalje u istovremenom provociranju Kine i Rusije, trebala bi biti jedna od onih zemalja koje moraju izvući lekciju – pisano je.

 

Je li sve to samo probni balon

Odnos Kine i EU se mijenja iz kooperativnog u sukob, u Pekingu sumnjaju da je odluka Litvanije samo “probni balon” i vjerovatno su u tome u pravu.

Srednjoročno, budući da Brisel ne može da se otrgne od američke kontrole, sasvim je realno da EU kao alijansa počne da usvaja sve drastičnije antikineske mere. Bez saradnje sa Rusijom, tačnije, saveza na postsovjetskom prostoru predvođenih Rusijom, Pekingu će biti daleko teže braniti sopstvene akvizicije u srednjoj i istočnoj Evropi.

Litvanija jeste ukazala na ranjivost kineskog projekta 16 plus 1, ali je i signalizirala Pekingu da se od budućih nepovoljnih scenarija može braniti samo u čvrstom savezu s Moskvom.

Vođena tim saznanjima, Kina se “pridružila” Rusiji u BiH, najavljujući da je “antizapadna horizontala” dobila potpuno nove elemente.

Širi li se ova saradnja na cijeli Baltik? A nakon Baltika – širi li se prema istočnoj Evropi? Odgovor još uvijek nije jasan i nedvosmislen. U budućnosti se može ispostaviti da su Litvanci i njihovi klijenti jurili lisicu, a jurili vuka. Umjesto manjeg kineskog utjecaja, velike su šanse, oni će dobiti zajednički kinesko-ruski odgovor.

 

 

Nastavi da čitaš...

Ratni zločinac i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj reagovao je na Fejsbuku povodom večere koju je sinoć organizovao ambasador Srbije u Sjedinjenim Državama Marko Đurić, kojoj je prisustvovalo 14 visokih predstavnika SAD. Kongres.

Ratni zločinac Haradinaj izjavio je da je 14 američkih kongresmena iz Komiteta za spoljne poslove, Vojnog komiteta i Komisije za bezbednost bilo na večeri sa ambasadorom Srbije u Vašingtonu Markom Đurićem, uz komentar „a naš komunistički premijer je ponosan što je smanjio troškove za ručkove i večere…”

 

– Šta će biti sa dijalogom i asocijacijom na ovaj komunistički pristup našeg premijera? – prokomentarisao je ratni zločinac Ramush Haradinaj.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić organizovao je u Vašingtonu svečanu večeru za nekoliko istaknutih članova Kongresa, sa koje su upućene snažne političke poruke našoj zemlji.

Svečanoj večeri u Washingtonu, organizovanoj u sklopu prijateljstva i savezništva naše dvije zemlje, prisustvovalo je 14 visokih predstavnika američkog Kongresa, među kojima su bili članovi Odbora za vanjske poslove, Vojnog odbora i Odbora za sigurnost u Domu. predstavnika. SADA.

Đurić je na skupu, koji je okupio najveći broj kongresmena i članova Kokusa Srbije u poslednjih nekoliko decenija, izrazio zahvalnost okupljenima na pismu podrške Srbiji i značaju koji pridaju daljem unapređenju odnosa sa našom zemljom u svim nivoima.

„Večeras ste svojim dolaskom poslali poruke prijateljstva, poštovanja i podrške Srbiji, poruke poštovanja prema rezultatima Srbije u poslednjih nekoliko godina i poruke afirmacije puta kojim Srbija ide kao pouzdan partner i stub stabilnosti u Srbiji. regionu“, rekao je Đurić.

Ambasador Đurić je izrazio zadovoljstvo rastućim interesovanjem za Srbiju, koje se ogleda u povećanju broja članova našeg Kokusa, dodajući da ćemo i u narednom periodu nastaviti sa intenzivnim angažovanjem i komunikacijom sa predstavnicima obe strane na Kapitol Hilu.

„Zajedno, iz dana u dan, potvrđujemo značaj vekovnih odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i naše zajedničke težnje da u narednih 140 godina nastavimo da podižemo nivoe saradnje i gradimo nove puteve starog prijateljstva naša dva naroda. “, rekao je Đurić.

 

Pored Michaela McCall-a, kopredsjedavajućeg Spoljnopolitičkog odbora, prisutnima se obratila i Claudia Tenny, kongresmenka iz Njujorka, koja uskoro zvanično preuzima kopredsedavanje Srpskog kokusa u Kongresu.

Ova manifestacija deo je niza ovogodišnjih aktivnosti kojima se obeležava veliki jubilej – 140 godina bilateralnih odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Održana na prestižnoj lokaciji u Vašingtonu, bila je to i prilika da se promovišu najbolji specijaliteti srpske nacionalne kuhinje, koje su ovom prilikom odabrali i pripremili profesionalni kuvari i somelijeri iz naše zemlje koji žive i rade u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nastavi da čitaš...

Ovakve scene nisu poželjne u školskom dvorištu, ali pokazuju da se od nasilnika može odbraniti

Nasilnik je napao devojku koja već šest godina trenira MMA i ubrzo se pokajao.

 

Vršnjačko nasilje je problem u školama širom svijeta. Nasilni ljudi pokušavaju da izgrade “reputaciju” opasnih kroz slabe.

Pojavio se viralni video na kojem se vidi da je nasilnik pokušao da napadne djevojku, ali je ubrzo požalio što je to pokušao.

Na snimku srednje škole Sonoma Valley u Kaliforniji vidi se kako djevojka brutalno tuče dječaka koji je pokušao da je maltretira.

Upozoravamo vas da je video uznemirujući!

 

 

Napadnuta devojka, koja već šest godina trenira MMA, zaključila je da joj je dosta maltretiranja, pa je odlučila da reaguje.

Suočila se sa nasilnikom koji ju je vrijeđao i polio vodom, a ona ga je oborila na tlo i nekoliko puta udarila kolenom. Nasilnik je ostao na podu.

Ovakve scene nisu poželjne u školskom dvorištu, ali pokazuju da se od nasilnika može odbraniti.

Nastavi da čitaš...

Najbolji teniser sveta Novak Đoković postao je žrtva uvreda Đilasovih botova na društvenim mrežama, jer se usudio da se javno ogradi od rada opozicije koja manipuliše ljudima zabrinutim za zaštitu životne sredine…
Odmah nakon što se oglasio i rekao da je zabrinut za životnu sredinu u Srbiji, ali da ne želi da ga opozicija zloupotrebljava u političke svrhe, Đilasovi botovi su napali Novaka, nanevši mu najgnusnije uvrede…

 

FOTO: Ilustracija

Nastavi da čitaš...

MoŽda vam se svidi...