fbpx

Sorting by

×

EKSPRESAN ODGOVOR AMERIKE NA PUTINOV POTEZ Očekivali smo ovo od Rusije i spremni smo odmah odgovoriti

Predsjednik Rusije Vladimir Putin večeras je priznao nezavisnost dva otcijepljena područja Ukrajine, Luganks i Donjeck, koje su pod kontrolom separatista koje podržava Rusija.

Nakon ovog putinovog poteza, oglasili su se i iz Bijele kuće.

– Očekivali smo ovakav potez Rusije i spremni smo da odmah odgovorimo. Predsjednik Bajden će uskoro izdati izvršnu naredbu koja će zabraniti nova ulaganja, trgovinu i finansiranje od strane američkih osoba u, iz ili u takozvane regije DNR i LNR Ukrajine. Ova naredba također će dati ovlaštenje za izricanje sankcija bilo kojoj osobi za koju je odlučeno da djeluje u tim područjima Ukrajine. Ministarstvo vanjskih poslova i trezor će uskoro imati dodatne detalje. Uskoro ćemo objaviti i dodatne mjere vezane za današnje očito kršenje međunarodnih obaveza Rusije.

Da budemo jasni: ove mjere su odvojene od brzih i oštrih ekonomskih mjera koje smo pripremali u koordinaciji sa saveznicima i partnerima, ako bi Rusija dodatno izvršila invaziju na Ukrajinu, te bi bile dodatak njima.

Nastavljamo bliske konsultacije sa saveznicima i partnerima, uključujući Ukrajinu, o sljedećim koracima i o tekućoj eskalaciji duž granice Rusije s Ukrajinom – zaključili su u saopćenju, piše Avaz.

TVOJA REAKCIJA?