Erdogan najavio da Turska planira u Siriju vratiti milion izbjeglica

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je ove sedmice dramatičnu ekspanziju u svom planu za povratak izbjeglica koje su u Tursku stigle zbog sirijskog građanskog rata. Za potrebe njihovog smještaja na sjeveru Sirije bit će izgrađen stambeni kompleks.

Planom je predviđena gradnja domova za Sirijce blizu granice sa Turskom. Erdogan je prije nekoliko dana putem video linka govorio na inauguraciji kompleksa kuća izgrađenih na sjeveru Sirije za izbjeglice koje se vraćaju iz Turske, navodeći kako će za njihove potrebe biti izgrađeno još stambenih objekata koji bi trebali zadovoljiti potrebe 1 miliona izbjeglica.

Nije jasno da li će Sirijci prihvatiti njegovu ponudu. Turska je dom za najveći broj sirijskih izbjeglica koje su napustile zemlju u kojoj bjesni rat.

  UKINUTE KOVID PROPUSNICE! KRIZNI ŠTAB PRELOMIO: Ovo su sve mere, važne izmene za MASKE I VAKCINACIJU!

“Nismo samo otvorili svoja vrata kako bismo spasili živote i ukazali poštovanje prema onima koji su opresirani. Uradili smo sve što smo mogli kako bismo ih sigurno vratili kući”, kazao je Erdogan.

Erdoganova najava u utorak došla je usred teške ekonomske krize koja je pogodila mnoge građane u Turskoj i usmjerila bijes na veliki broj raseljenih ljudi iz Sirije, Afganistana i drugih zemalja koji sada tamo žive.

Posljednjih godina, pozivi da se sirijske izbjeglice pošalju kući umnožili su se i na takve korake pozivaju lideri iz svakog dijela političkog spektra.

Od početka građanskog rata u Siriji 2011. godine, više od 5,7 miliona Sirijaca potražilo je utočište u inostranstvu a prema podacima UN-a, oko 3,7 miliona ih je završilo u Turskoj, čiju je dugu granicu sa Sirijom dugi niz godina bilo lako preći.

TVOJA REAKCIJA?