fbpx

Sorting by

×

Idu na sve ili ništa: Ruski parlament raspravlja o priznavanju nezavisnosti Luganska i Donjecka

Ruski parlament održat će konsultacije sljedeće sedmice o ideji da se apelira na predsjednika Vladimira Putina da prizna dvije proruske otcijepljene regije u istočnoj Ukrajini kao nezavisne države, rekao je u petak predsjednik Doma.

Vjačeslav Volodin, predsjednik Državne dume, donjeg doma parlamenta, objavio je to prije razgovora u Ženevi kasnije u petak između ruskog visokog diplomate i američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena o rastućim napetostima oko Ukrajine, prenosi Reuters.

Nagomilavanje ruskih trupa u blizini Ukrajine izazvalo je zabrinutost zapadnih zemalja da bi mogao izbiti rat između bivših sovjetskih susjeda, čije su veze bile teške od aneksije Krima od Moskve i početka pobune koju podržava Rusija u istočnoj Ukrajini u 2014. godini.

Službeno priznanje samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk u Donbasu, na istoku Ukrajine, smatra se jednim potencijalnim korakom koji bi Putin mogao poduzeti ako ne uspije osigurati sigurnosne garancije koje traži od Zapada.

Volodin je, u izjavi objavljenoj na njegovom računu na servisu za slanje poruka Telegrama, rekao da je donesena odluka da se dodatno ispita nacrt parlamentarne rezolucije koji je u srijedu podnijelo 11 zastupnika — uključujući čelnika Komunističke partije Genadija Zjuganova — koji kaže da Rusija mora službeno priznati dvije regije kao nezavisne kako bi zaštitile svoje stanovnike od vanjskih prijetnji.

Volodin je rekao da je vladajuća proputinova stranka Jedinstvena Rusija zabrinuta za sigurnost Rusa koji žive u dva otcijepljena područja. Moskva je građanima podijelila preko 600.000 ruskih putovnica od 2014.

“Pitanje koje je dostavljeno na raspravu je vrlo ozbiljno i odgovorno”, rekao je Volodin.

Rekao je kako bi stoga bilo ispravno da o tome iduće sedmice raspravljaju čelnici glavnih stranaka zastupljenih u parlamentu, a zatim i vladajući savjet Dume koji odlučuje o rasporedu i obimu posla Doma.

“Vidimo da (ukrajinski) predsjednik Zelenski ignorira (mirovne) sporazume iz Minska. NATO želi okupirati Ukrajinu. Obje stvari mogu rezultirati tragedijom. Ne smijemo dopustiti da se to dogodi”, rekao je Volodin.

Zelenskiy je više puta rekao da je otvoren za razgovore s Rusijom, dok su zapadni čelnici jasno stavili do znanja da nema kratkoročnih izgleda da Ukrajina uđe u NATO.

TVOJA REAKCIJA?