Janša se vratio iz Ukrajine: Evo šta je poručio drugim europskim čelnicima

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je da bi u znak potpore Ukrajini Kijev trebali posjetiti i drugi čelnici država članica EU, nakon što su to učinili on i premijeri Poljske i Češke, javljaju slovenski mediji.

I poljski premijer je pozvao europske čelnike da odu u Ukrajinu

Sličan poziv gotovo istovremeno je uputio i poljski premijer Mateusz Morawiecki. On je pozvao čelnike država Europske unije, Sjedinjenih Država i Britanije da posjete ukrajinski glavni grad te izraze solidarnost.

“Iznimno je važno da i drugi šefovi država posjete Ukrajinu i daju im podršku i da EU pošalje svog predstavnika natrag u Kijev kako bi tamo bio netko tko bi ih mogao fizički predstavljati”, kazao je Janša u razgovoru za britanski BBC, a javili su mediji u Sloveniji.

Janša: Rusi bi mogli odustati od invazije ako Ukrajina promijeni mišljenje o ulasku u NATO

Janša je rekao da su on i premijeri Poljske i Češke tijekom posjeta Kijevu u utorak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim razgovarali o stvarnim pitanjima, a ne o teorijskim. Između ostalog, razgovarali su o sankcijama, svakoj vrsti pomoći Ukrajini, humanitarnoj pomoći i pomoći izbjeglicama te tehničkoj i vojnoj pomoći.

  Milica, ćerka Aleksandra Vučića celim svojim bićem podseća na majku Kseniju (FOTO)

“Također smo razgovarali o budućnosti i mogućem okviru za trajni mirovni sporazum”, rekao je Janša. Dodao je da je ono što bi moglo jako utjecati na Rusiju – odustajanje Ukrajinaca od cilja ulaska u NATO.

“Rusija ističe članstvo u NATO-u kao glavni razlog invazije na Ukrajinu, a ako je ukrajinsko vodstvo spremno to promijeniti, Rusija više neće imati razloga za invaziju”, dodao je Janša za BBC.

“Što prije dođe do povlačenja, brže će se ukinuti sankcije”

Istaknuo je da je buduće članstvo u EU za Ukrajinu od strateške važnosti jer predstavlja sigurnost koja je institucionalna i koju se mora poštivati. Što se tiče budućnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina, Janša je rekao da će on, ako je voljan pregovarati, moći utjecati na ono što mu se događa.

“Povlačenjem ruskih vojnih postrojbi ukinut ćemo sankcije. Što prije dođe do povlačenja, to će se brže ukinuti sankcije”, dodao je slovenski premijer. Na novinarsko pitanje o susretu europske trojke sa Zelenskim, Janša je odgovorio da je ukrajinski predsjednik bio jako umoran, ali da je istovremeno pun energije.

“Zrači odlučnošću cijele nacije, podržava ga više od 90 posto Ukrajinaca”, zaključio je Janša.

TVOJA REAKCIJA?