fbpx

Sorting by

×

Kad diraš koga ne treba to ti se desi: “Na granici je 127.000 ruskih vojnika, spremni za rat u svakom trenutku”

Ukrajina je upozorila da je Rusija “skoro završila” jačanje svojih snaga koje bi mogle da budu iskorišćene za ofanzivu na tu zemlju.

Ovi podaci povećavaju bojazan da bi Moskva svakog trenutka mogla da pokrene invaziju, piše CNN.

Prema poslednjoj obaveštajnoj proceni ukrajinskog Ministarstva odbrane, Rusija je do sada rasporedila više od 127.000 vojnika u regionu.

“Puna snaga ruskog kopna na ukrajinskom pravcu je preko 106.000 ljudi. Zajedno sa pomorskom i vazdušnom komponentom, ukupan broj ljudstva je preko 127.000 vojnika”, navodi se u proceni.

Ukrajinci su situaciju nazvali “teškom” i veruju da Rusija “pokušava da podeli i oslabi Evropsku uniju i NATO”.

“Akcije Rusije takođe su usmerene na ograničavanje sposobnosti Sjedinjenih Država“, navodi se u oceni, “da obezbede bezbednost na evropskom kontinentu”.

Procena dolazi nakon što tri runde diplomatskih razgovora između Rusije i Zapada u cilju deeskalacije krize prošle nedelje nisu uspele da postignu rešenje.

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman rekla je prošle srede da nije jasno da li Moskva namerava da iskoristi pregovore kao izgovor da tvrdi da diplomatija ne može da funkcioniše.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba kaže da je Rusija “trajno” rasporedila trupe iz svojih centralnih i istočnih regiona do svoje zapadne granice.

Krajem decembra i januara, Rusija je premestila “zalihe municije, terenske bolnice i bezbednosne službe” na granicu, navodi Ukrajina, što “potvrđuje pripreme za ofanzivne operacije”.

 

TVOJA REAKCIJA?