fbpx

Koji je zvaničan srpski naziv za predmet kojim ubijamo muve?

Svaki kraj Srbije ima svoj poseban izraz za plastični predmet kojim ubijamo muve. Trenutno postoji više od 100 nezvaničnih izraza, između ostalog to su muhac, muhalica, tepalica, muholovac, muvocid, satrimuva…

Foto: Shutterstock

Koji je zvaničan, “književni” izraz?

Lingvista Vlado Đukanović otkriva za Objektiv da on lično, ovaj predmet zove tepalica, ali da to svakako nije zvaničan, književni izraz.

“Za ovaj predmet, kao i za gomilu drugih sitnih predmeta, ne postoji pravilan naziv. Ljudi imaju ideju da je sve propisano, ali postoje mnogi izrazi koji još nisu standardizovani. Ja kažem tepalica, najviše iz šale, ali to zaista zvuči kao izraz potekao sa juga Srbije. Naravno, ovaj izraz niko nikada neće staviti u rečnik, jer su za to potrebne različite provere i potvrde izvora”, kaže Đukanović.

Foto: Shutterstock

Ne kažemo muha, nego muva

Nema potrebe da se sve imenuje i kada ovaj predmet nekome treba, on upotrebi izraz koji mu je najbliži, kaže naš sagovornik.

  DALILI POZLILO – ISKLJUČENA IZ PROGRAMA! Ne može da se oporavi od onoga što joj je Car uradio – Ana se SLADI

“Naravno da možemo da kažemo da u srpskom ne postoji reč muha, nego muva, pa je tako logičnije upotrebiti izraz muvolovac. Ipak, to je bogatstvo dijalekata i ako ne budemo cenili pokrajinske reči, onda može da nam promakne na desetine hiljada reči, čitavo bogatstvo jezika”, kaže lingvista.

Foto: Shutterstock

Reči postoje, ali ih ne koristimo

Osim toga, zvanični nazivi za pojedine predmete često su “potisnuti”, jer se mesta ustupaju odomaćenim izrazima. To je slučaj sa šporetom ili mašinom za veš.

“Do nedavno, na svakom uputstvu za ove kućne aparate pisalo je “štednjak” i “mašina za rublje”. Pošto te izraze gotovo da niko nije koristio, u poslednje vreme sve manje se zvanično upotrebljavaju. Samo u kuhinji postoje mnoge sitne stvari za koje se ne koriste zvanični nazivi, kao što je mesorećnica, odnosno mašina za sečenje mesa. I recimo, kako se zove posuda u kojoj se cede tanjiri nakon pranja? Nije poenta da li postoji reč, nego koliko je upotrebljavamo”, kaže Đukanović.

TVOJA REAKCIJA?