Kremlj: ‘Rusija će upotrijebiti nuklearno oružje samo ako se ugrozi njeno postojanje’

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog je mjeseca naredio da se ruske nuklearne snage stave u stanje visoke pripravnosti.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje samo ako bude ugroženo njezino postojanje, izvijestila je novinska agencija Tass.

Izjava Peskova, gotovo četiri sedmice nakon što je Rusija poslala svoje snage u Ukrajinu, dolazi usred zabrinutosti Zapada da bi tamošnji sukob mogao eskalirati u nuklearni rat. Tass nije objavio druge pojedinosti, piše 24sata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog je mjeseca naredio da se ruske nuklearne snage stave u stanje visoke pripravnosti. U skladu s naredbom, rusko ministarstvo obrane saopštilo je 28. februara da su njezine nuklearne raketne snage te Sjeverna i Pacifička flota stavljene u pojačano borbeno dežurstvo, izvijestila je novinska agencija Interfax.

  JEDITE OVO ZA VEČERU 3 DANA ZAREDOM: Nećete moći vjerovati šta će izaći iz vašeg stomaka!

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je 14. marta: “Izgledi nuklearnog sukoba, koji su nekada bili nezamislivi, sada su ponovno unutar područja mogućnosti.”

TVOJA REAKCIJA?