MESTO KOJE MORATE POSETITI: Ovo je PRAVO malo blago PORTUGALA, izgleda poput PRIZORA sa starinskih RAZGLEDNICA!

Kada se gleda iz daljine, Talasnal izgleda poput prizora sa starinskih razglednica. Ovo pitoreskno selo izdiže se na 500 metara u čarobnom okruženju planine Lusa i istoimene opštine u središnjem delu Portugala.

Obuhvata gotovo sedamdeset kuća koje su okružene prekrasnom prirodom i bujnom vegetacijom u kojoj obitavaju jeleni, srne, divlje svinje i brojne druge životinjske vrste.

Talasnal je najveće od 27 mesta koje se nazivaju još Aldeias do Xisto ili sela škriljaca. Nadimak su dobila jer su kuće u njima izgrađene od škriljca koje im daju vrlo prepoznatljiv izgled.

Iako kuće u Talasnalu izgledaju starinski – većina je obnovljena i opremljena modernim uređajima u novom veku tokom sprovođenja zajedničke akcije Evropske unije i Portugala s ciljem zaštite određenih lokaliteta, zadržavanja postojećih i privlačenja novih stanovnika u napuštene delove zemlje.

Talasnal je iskoristio priliku te restaurirao kuće, obnovio jedno od dvaju mesta za proizvodnju maslinovog ulja, te otvorio nekoliko restorana i kafića koje služe tradicionalna jela i pića ovog prostora.

Njegova lepota i gastronomska ponuda uvrstila ga je u popularnu turističku destinaciju za izlete za Portugalce i njihove goste.

TVOJA REAKCIJA?