Namirnice koje bi trebalo da jedete u maju

Nutricionisti tvrde da je neke namirnice najbolje jesti u periodu godine kada ih najviše ima, jer tada pružaju i najbolje od sebe za naše zdravlje.

Maj je mjesec u kome svake godine stiže novo voće i povrće, koje bi trebalo iskoristiti zbog nutritivnih vrijednosti, ali i blagodati koje donose našem zdravlju.

Majsko povrće
Majski vrt nudi razne salate i lisnato povrće koje se ponegdje moglo naći i u aprilskoj korpi: špinat, cvekla, zelena salata, rukola, celer, kao i rotkvice. Ono što posebno obeležava maj jeste sezona mahunarki: mahuna i graška.

U maju stiže i prvi mladi krompir.

Voda je glavni sastojak špinata. Količina lipida i ugljenih hidrata u špinatu je mala, ali je zato špinat povrće sa gotovo najvećim sadržajem proteina.

Mnoge minerale možemo pronaći u špinatu: kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan i fosfor. Od vitamina, špinat sadrži vitamin A, C, E, K, vitamine B-kompleksa (B6, B2, B1) i folnu kiselinu (vitamin B9). Takođe, sadrži i omega-3 masne kiseline.

Cvekla
Cvekla je izuzetno bogata vitaminima B1, B2, C, kao i vitaminom B12, izuzetno retkom u namirnicama biljnog porijekla, a tako važnim za vegetarijance. Obiluje bjelančevinama, mastima, ugljenim hidratima i mineralima – kalcijumom, kalijumom, natrijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, fluorom, manganom, bakrom, jodom, sumporom, litijumom, stroncijumom, bromom.

Lako je svarljiva. Ima visoku energetsku vrijednost: 100 grama cvekle ima 189 kJ ili 45 kcal. Korijen cvekle sadrži i do 10 odsto šećera.

Zelena salata
Zelena salata sadrži vitamine A i C, a od minerala ima gvožđa, kalcijuma, cinka, bakra, magnezijuma i fosfora. Vitamini B1, B2, B6, koji su neophodni za razmjenu materija i funkcije nerava, kao i za stvaranje bjelančevina, sadržani su u ovoj namirnici.

Rukola
Rukola sadrži visoke nivoe folne kiseline i antioksidanata kao što su vitamin C, K i A, tako da se uspješno bori protiv slobodnih radikala. Prepuna je karotenoida, kao i mnogih drugih minerala kao što su kalijum, mangan, gvožđe i kalcijum, a svi od njih su potrebni elementi u ljudskoj ishrani.

  STANJE KRITIČNO! KRVNIČKI NASRNUO NA IRMU: Filip bijesan, bacao sve pred sobom, demolirao kuhinju

Rotkvice
Što se tiče nutritivne vrijednosti, 100 grama rotkvica sadrži 15 kcal, 233 miligrama kalijuma, 39 miligrama natrijuma, 3,4 grama ugljenih hidrata, 1,6 grama dijetetskih vlakana i 0,7 grama proteina.

To što sadrži samo 15 kalorija, ni gram proteina i uopšte nema masti, jasno ukazuje na to koliko su rotkvice zgodne kada riješite da dovedete liniju u red i skinete neki kilogram – nakon zime, na primjer. Takođe, pruža oko 30 odsto dnevne vrijednosti vitamina C, koji ojačava imunitet, kao i male količine vitamina B, kalijuma, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Mahune
Sadrže dosta ljekovitih materija, veoma je korisna namirnica i dobar prirodan antioksidant, kao i lijek za prevenciju i liječenje raznih bolesti.

Odlične su za anemiju, bronhitis i bolesti srca i krvnih sudova, a pokazalo se i da ima pozitivno dejstvo na imunitet, pomaže u liječenju prehlada i gripa, dobar je saveznik i u borbi protiv stresa, a pospješuje i izlučivanje otrovnih materija iz organizma.

Grašak
Zahvaljujući visokom nivou proteina i vlakana, grašak će vam podići nivo energije, a ovo povrće sadrži i mnogo vitamina K, koji često ne unosimo u dovoljnim količinama, a od velike je važnosti za zdravlje kostiju.

Grašak je odličan izvor vitamina, gvožđa, vlakana, antioksidanasa i proteina.

Mladi krompir
Krompirići sadrže vitamine, minerale i antioksidanse, što ih čini zdravom namirnicom. Brojne studije pokazale su da krompir pripremljen na zdrav način pomaže držanju pritiska i šećera u krvi pod kontrolom, smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava imunitet.

Majsko voće
Svako godišnje doba ima svoje voće. Kako stručnjaci kažu, voće nam donosi najviše benefita kada ga konzumiramo baš tokom njegove sezone, jer u suprotnom, može do nas doći sa smanjenim sadržajem vitamina i minerala. Otkrivamo koje voće treba uključiti u ishranu tokom ovog perioda kako biste ojačali svoj imuni sistem.

Jagode
Bogate su vitaminima C i A, kalcijumom, kalijumom, gvožđem i mnogim drugim hranljivim sastojcima.

Trešnje
Trešnje su po prirodi pune antioksidanasa i vrlo su hranjive. Sadrže vitamin A, vitamin C i vitamine B, magnezijum, gvožđe i kalijum. One pomažu varenju, a s melatoninom koji sadrže usporavaju starenje ćelija i imaju antikancerogena i antiupalna svojstva, piše Telegraf.rs.

TVOJA REAKCIJA?