fbpx

Sorting by

×

Ne trošite novac kao da ste bogati, a niste: 5 klasičnih grešaka zbog kojih možda još niste bogati

Jocelyn Black Hodes donosi nekoliko savjeta kako da se riješite lošeg načina života i u njega privučete bogatstvo.

Kao finansijski savjetnik proveo sam mnogo godina pomažući ljudima da prebrode finansijske probleme i postanu bogati ljudi. Biti bogat za svakog čovjeka označava nešto drugačije, ali bogatstvo zapravo znači imati finansijsku slobodu u kojoj možete postići sve što želite.
I sam sam bio čovjek koji je bio na samom dnu pa lako objasnim ljudima šta je to što ih koči na njihovom putu ka bogatstvu i zašto su još uvijek siromašni. A obično su uvijek isti razlozi: 1. Trošite novac kao da ste bogati. Lijepo je uživati u luksuznom načinu životu.
Lijepo je kupovati dizajnirane skupocjene stvari ili ići na putovanja. Ali ako vam na to odlazi čitava plata to onda i nije toliko lijepa stvar. Prije nego što se odlučite ponašati kao da ste bogataši prvo se obogatite. 2. Nemate plan. Osmislite svoje ciljeve i zapišite ih.
Pročitajte ih svaki dan kako biste ostali fokusirani na ono što želite, a ne na stvari koje ne želite. 3. Nemate ušteđevinu. Najbrži način da ostanete bez novca jeste da nemate plan. Isplanirajte sebi budžet za trošiti i budžet za štednju. Ne prelazite limite osim ako je u pitanju zaista ozbiljna situacija.
4. Gubite fokus. Svaki mjesec koji prođe a da ništa ne uštedite je mjesec koji vas približava propasti. Umjesto da rasipate novac – stavite ga na štednju. Kupujte samo ono što vam je neophodno. Bez obzira koliki su vam troškovi uvijek se potrudite bar mali količinu novca da ostavite sa strane.
5. Radije se žalite nego što se posvećujete poslu. “Nikada neću izaći iz dugova”. “Život je previše skup”, “Ulaganje je rizično”… Čuo sam milion izgovora zašto ljudi ne štede i ne ulažu. Dok god se bazirate samo na izgovore nikada nećete postati bogati. Umjesto toga, preuzmite odgovornost za svoje postupke i fokusirajte se na posao, zaradu i štednju.

TVOJA REAKCIJA?