fbpx

Njemačka odgovorila Rusiji: “Nemojte to činiti!”

“Bilo kakva ruska upotreba hemijskog ili biološkog oružja u Ukrajini bila bi kršenje svih pravila, svih sporazuma i svih postojećih konvencija”, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz nakon vanrednog sastanka G7 u Bruxellesu u četvrtak te je dodao:

“Možemo samo reći: Nemojte to činiti!”.

Scholz je odlučno odbacio ruske navode da je Ukrajina razvijala hemijsko ili biološko oružje.

Scholz je također odbacio zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina da “neprijateljske” zemlje počnu plaćati ruski plin u rubljama.

“Valuta plaćanja je dio ugovora i to je ono što vrijedi. Uglavnom piše u eurima ili dolarima”, rekao je Scholz u Bruxellesu, piše CNN.

  Žustri razgovor ove 1-godišnje djevojčice sa svojim tatom je najslađa stvar koju ćete pogledati danas

Priznao je da je energija izostavljena iz zapadnih sankcija Rusiji kao odgovor na njezinu invaziju na Ukrajinu, ali je rekao da je to bilo namjerno, prenosi Radio Sarajevo.

“Bila je to ‘vrlo svjesna odluka’ bloka da se iz paketa sankcija isključi uvoz nafte, plina i ugljena. Unija radi na daljnjim sankcijama”, rekao je Scholz.

Kako bi se smanjila ovisnost Njemačke o ruskoj energetici, zemlja će ove godine započeti izgradnju dva terminala za ukapljeni prirodni plin koji će primati prirodni plin, naveo je Scholz.

TVOJA REAKCIJA?