fbpx

Norveška građanima: Pripremite se za slučaj nuklearne katastrofe u Ukrajini

Norveški ministar odbrane Odd Roger Enoksen poručio je građanima da bi, u slučaju nuklearne katastrofe u Ukrajini, radioaktivni materijali zbog vjetra mogli letjeti iznad Norveške, piše The Times.

Izvori bliski državnoj odbrani kažu da je ministar rekao građanima da će dobiti upozorenje 72 sata unaprijed za pripremu skloništa.

– Građani će biti upozoreni 72 sata unaprijed kako bi bunkeri bili spremni za korištenje. Ako ih sad koriste za skladištenje, moraju što prije napraviti plan kako bi iz njih iznijeli sve nepotrebne stvari – rekao je izvor blizak ministru

Poručio im je i da pripreme zalihe lijekova za zračenje za djecu te im je preporučio Jodix, lijek za blokiranje štitnjače koji se koristi u slučaju nuklearnog zračenja. Savjetuje građanima i zalihe hrane za barem tri dana kako bi se donekle osigurali.

  Zelenski se obratio ruskim vojnicima na Facebook-u: Evo šta im je poručio

Upozorenja nisu povezana sa strahom od nuklearnog rata, nego se izdaju zbog opreza oko nuklearnih elektrana u Ukrajini i mogućim nesrećama.

– Ovi potezi povezani su s nuklearnim elektranama u Ukrajini i nesrećama koje smo vidjeli, a ne prijetnjom nuklearnog rata. Ukrajina ima najveću proizvodnju nuklearne energije u Evropi i ako se dogodi nesreća, kao što je bio slučaj s Černobilom, svi u zapadnoj Evropi bit ćemo pogođeni ako vjetar krene u ovom smjeru.

Norveška je i godinama poslije primjećivala posljedice Černobila. Ljeti zapravo možemo vidjeti pepeo od zapaljene trave u Ukrajini – upozorava ministar,pišu Vijesti

Prema njegovim riječima, iako Rusija i Norveška već nekoliko decenija imaju relativno bliske odnose, rat koji je pokrenuo Vladimir Putin označio je prekretnicu.

– Bojim se da bi to moglo još dugo trajati – rekao je Enoksen te otkrio da je Norveška odlučila kupiti još aviona, tenkova i podmornica te pojačati domovinsku gardu, prenosi Index.hr.

TVOJA REAKCIJA?