fbpx

Sorting by

×

Odobreno slanje oružja u Ukrajinu

Blinken je takođe zahvalio bivšim sovjetskim republikama i članicama NATO “na njihovoj dugogodišnjoj podršci Ukrajini”.

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da je odobrio baltičkim državama da pošalju protivtenkovske i protivvazdušne rakete u Ukrajinu.

“Ubrzao sam i odobrio, i mi u potpunosti podržavamo transfere odbrambene opreme koje NATO saveznici Estonija, Letonija, Litvanija pružaju Ukrajini kako bi ojačala svoju sposobnost da se brani od ničim izazvane i neodgovorne agresije Rusije”, napisao je Blinken na Twitteru.

Blinken je takođe zahvalio bivšim sovjetskim republikama i članicama NATO “na njihovoj dugogodišnjoj podršci Ukrajini”.

On je najavio da je odobrio isporuku oružja dan nakon što je izgledalo da su SAD i Rusija postigle mali napredak u sve težem sukobu oko Ukrajine, pri čemu su obje strane napustile posljednju rundu pregovora na visokom nivou u petak obećavajući samo da će nastaviti razgovor, javlja Tanjug.

Američki državni sekretar i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarali su sat i po u Ženevi, pri čemu su oba zvaničnika odbila da odustanu od suštinskih zahtjeva.

Zapad traži da Rusija povuče svoje trupe i oružje sa granice sa Ukrajinom, dok Moskva želi da NATO smanji svoje operacije u istočnoj i centralnoj Evropi i insistira da zapadna vojna alijansa odbije kandidaturu Ukrajine za članstvo.

 

TVOJA REAKCIJA?