fbpx

Sorting by

×

Ovo su najteži svetski jezici – a evo i gde se nalazi srpski!

Bez obzira na to koliko jezika govorite, učenje novog jezika zavisi ne samo od vaše volje i izdvojenog vremena za to, nego i same težine savladavanja određenog jezika. Ovo su najteži svetski jezici!

Ne postoji jedan jedini, tačan odgovor na pitanje koji jezici su najlakši i najteži za učenje, ali postoji jedan određeni sistem rangiranja.

Ovaj sistem zove se FSI i sastoji se od pet kategorija, poređanih od najlakše do najteže na osnovu toga koliko sati učenja bi trebalo osobi da postigne napredni nivo izražavanja i govora, piše .

Kategorija I obuhvata jezike za koje je obično potrebno oko 24-30 nedelja učenja, odnosno 600 do 750 sati nastave kako bi se postigao nivo S-3/R-3, što je otprilike jednako nivou B2/C1. U ovoj grupi našli su se jezici poput danskog, holandskog, francuskog, italijanskog, norveškog, portugalskog, rumunskog, španskog i švedskog.

Nemački jezik zahteva oko 30 nedelja ili 750 sati te je svrstan u zasebnu kategoriju II.

Kategorija III obuhvata jezike za koje je potrebno 36 nedelja učenja, odnosno 900 radnih sati. Tu se radi o jezicima s lingvističkim i kulturnim razlikama u odnosu na engleski poput indonezijskog, malezijskog i svahilija.

Srpski u kategoriji težih jezika

Kategorija IV odnosi se na jezike s još značajnijim lingvističkim i kulturnim razlikama u odnosu na engleski, što zahteva oko 44 nedelje ili 1100 sati učenja. U ovu kategoriju spadaju: albanski, amharski, azerbejdžanski/azerski, bengalski, bosanski, bugarski, burmanski, hrvatski, češki, estonski, finski, gruzijski, grčki, hebrejski, hindski, mađarski, islandski, jermenski, hmerski, letonski, litvanski, makedonski, mongolski, nepalski, pašto, perzijski, poljski, ruski, srpski, sinhalski, slovački, slovenački, tagaloški, tajlandski, turski, ukrajinski, urdu, uzbečki, vijetnamski, xhosa (nigersko-kongoanski jezik), zulu.

Kategorija V, ujedno i poslednja, sadrži jezike koji su izuzetno teški za govornike engleskog jezika te iziskuju 88 nedelja, odnosno 2200 sati učenja. Najviše truda treba za arapski, japanski, korejski, kantonski (kineski) i mandarinski (kineski) jezik.

r

TVOJA REAKCIJA?