fbpx

Sorting by

×

Peskov zvanično potvrdio zastrašujuću opciju – Moskva spremna da razmesti oružje u blizini obala SAD

Tokom razgovora o bezbednosnim garancijama u Ženevi, ruska strana je nagovestila da je Moskva spremna da razmesti određene sisteme naoružanja na neodređenim lokacijama u blizini obala SAD ukoliko Vašington ne odustane od širenja NATO – objavio je The New York Times.

U istom tekstu je naveo da se „te informacije poklapaju sa prognozama američkih obaveštajaca da Rusija razmatra mogućnost razmeštanja svog novog nuklearnog naoružanja i u blizini Sjedinjenih Država“.

„U jednoj nejasnoj opasci, visoki ruski diplomata je rekao da je Moskva spremna da rasporedi neodređene sisteme naoružanja na nepoznatim lokacijama. Ovo se može povezati sa prošlogodišnjom Putinovom izjavom da Rusija razvija novu pomorsku hipersoničnu raketu koja će za pet minuta stizati do onih koji izdaju naredbe“.

The New York Times naglašava da bi se svet mogao suočiti sa ponavljanjem karipske krize iz 1962. godine ukoliko bi te rakete bile postavljene.

Kremlj, inače, nastavlja da sa Amerikancima i NATO igra „otvorenih karata“.

NJegov portparol Dmitrij Peskov – u intervjuu CNN – bez uvijanja je otkrio da Rusija smatra neophodnim da drži vojsku u blizini granice sa Ukrajinom.

NATO je, u tom intervjuu, nazvao „oruđem konfrontacije koje se sve više približava granicama Rusije“.

Rekao je da NATO sve više prodire u Ukrajinu i da to Rusija – registruje.

Dodao je da Moskva vojnom operacijom ne preti nikome, potvrdio je da će preduzeti kontramere u slučaju širenja zapadne vojne alijanse na istok.

Naglasio je da se Rusija ne boji zapadnih sankcija jer je „koliko treba velika“ da nema razloga za to, a da još i „veoma-veoma sama sebi dovoljna“, pa je sankcije samo podstiču da počne da samostalno proizvodi ono što je ranije kupovala od drugih.

Povodom mahanja u Kongresu SAD `supersankcijama` protiv Rusije, čak i protiv njenog državnog vrha, upozorio je pred kamerama CNN:

„To može dovesti do prekida diplomatskih odnosa između SAD i Rusije. U svakom slučaju, pokušajte da se prisetite: da li ste sankcijama protiv Rusije ostvarili bilo koji svoj cilj?“

TVOJA REAKCIJA?