fbpx

Putin u razgovoru s Erdoganom otkrio uslove za dogovor o prekidu rata u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom predstavio je nekoliko problema u vezi postizanja dogovora s Ukrajinom o prekidu vatre, kazao je Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin u intervjuu za turski list Hurriyet, prenosi CNN.

Turski predsjednik ponudio je dovođenje Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Tursku kako bi olakšali pregovore o okončanju rata. Dok je Zelenskij bio spreman za sastanak, Putin je iznio pitanja koje treba riješiti prije bilo kakvih pregovora, objasnio je Kalin.

“Prvo je neutralnost Ukrajine, odnosno odricanje od članstva u NATO-u. Drugo, razoružanje i međusobna sigurnosna jamstva u kontekstu austrijskog modela. Treće, proces koji ruska strana naziva ‘denacifikacija’. Četvrto, uklanjanje prepreka raširenoj upotrebi ruskog jezika u Ukrajini. Podrazumijeva se da je postignut određeni napredak u dosadašnjim pregovorima. Prerano je reći da postoji potpuni sporazum ili da je dogovor blizu potpisivanja”, naveo je Kalin u intervjuu.

  ALEKS I DEJAN GOVORILI O TRUDNOĆI, SIJAJU: A pogledajte Dalilinu reakciju kad je čula njihove riječi (VIDEO)

Eventualni pregovori mogli bi dovesti do okončanja rata, kaže turski glasnogovornik

Kalin je dodao da je Putin postavio još dva zahtjeva koja su posebno važna, a to su priznanje aneksije Krima i dvije tzv. republike u Donbasu. Kalin je rekao da ova zadnja dva pitanja “nisu prihvatljivi zahtjevi za Ukrajinu i međunarodnu zajednicu”.

“Postigne li se dogovor oko prve četiri točke, može doći do rasprave o petoj i šestoj”, kazao je Kalin, dodajući kako bi pregovori potom mogli dovesti do sporazuma i okončanja rata. Prema Kalinu, Erdoğan je pozvao Putina na trajno primirje te ponudio Istanbul i Ankaru kao mjesta na kojima bi se ruski i ukrajinski predsjednik mogli susresti.

TVOJA REAKCIJA?