fbpx

Sorting by

×

REGION OBAVIJEN TUGOM Preminuo još jedan velikan ex-Yu muzičke scene

Velikan novosadske muzičke scene Predrag Peđa Vranešević preminuo je danas u Novom Sadu u 76. godini, potvrdila je porodica muzičara portalu Nova.rs.

Predrag Peđa Vranešević, poznat po sastavu Laboratorija zvuka, koju je osnovao sa bratom Mladenom, preminuo je poslije duge i teške bolesti.

Ostat će upamćen kao jedna od najkreativnijih ličnosti moderne novosadske kulturne scene, koja se formirala tokom šezdesetih i sedamdesetih, inspirirana podjednako popularnom muzikom svog doba i avangardnom umjetnošću.

Njegov veliki opus obuhvata inovativnu rok, filmsku i pozorišnu muziku, kao i scenska djela.

Rođen je u Novom Sadu 27. maja 1946.

873x400

U javnosti se prvi put pojavljuje tokom šezdesetih kao član rane beogradske rokenrol grupe “The Best Nothing”, ali široj javnosti bio je poznat prije svega kao jedan od osnivača popularnog sastava “Laboratorija zvuka”, zajedno sa bratom Mladenom – Batom (objavili su 3 albuma u periodu 1978-1986, uz povratnički 1996).

Njegova bogata karijera također, obuhvata i konceptualnu umjetnost, vezanu za novosadsku Tribinu mladih, gdje je početkom sedamdesetih zajedno sa Miroslavom Mandićem bio urednik filmskog programa.

Odatle je došlo nadahnuće za konceptualan pristup u radu “Laboratorije…”, koja je predstavljala duhovito i nekonvencionalno osvježenje u jugoslovenskoj pop muzici.

Zajedno sa bratom Mladenom, sarađuje sa nekima od najsmjelijih reditelja sa srbijanskih prostora – Karpom Aćimovićem Godinom i Želimirom Žilnikom, kao i sa Draganom Kresojom – radio je muziku za uspešne i nagrađivane filmove: “Splav Meduze”, “Oktoberfest”, “Još ovaj put”, “Pun mjesec nad Beogradom”, “Original falsifikata”, “Kraj rata”, te “Artificial Paradise / Umjetni raj”, koji je posljednji film iz Jugoslavije prikazan na Kanskom festivalu. Publika također, pamti muziku za popularne TV serije “Poletarac”, “Fore i fazoni”, “Varošarije”, “Priče iz Nepričave”. Sa rediteljem Želimirom Žilnikom, Peđa je bio koautor “Gastarbajter opere” u Srpskom narodnom pozorištu, koja je sa velikim uspjehom izvođena više sezona.

Pisao je i muziku za pozorište, sarađujući između ostalih reditelja i sa Dejanom Mijačem, Dimitrijem Đurkovićem, Vidom Ognjenović, Paolom Mađelijem i Duškom Jovanovićem, u predstavama kao što su “Smrt trgovačkog putnika”, “Oluja”, “Prenoćište”, “Obješenjak” i druge, koje su izvođene u Narodnom pozorištu u Beogradu i Sarajevu, Beogradskom dramskom, Pozorištu “Duško Radović” i svim većim teatrima sa prostora Jugoslavije.

Veliku pažnju publike i medija braća Vranešević izazvali su 1984. u Londonu, nastupajući pet večeri za redom u prestižnom Institutu savremene umetnosti (ICA) sa muzičko-tekstualno-vizuelnim performansom pod nazivom “Uzjahati konja svetog Marka”. Za umjetnički rad i doprinos nagrađeni su ‘Bronzanim Zmajem’ u Krakovu i zlatnim medaljama i nagradama za životno djelo na Festivalu dokumentarnog i kratkog igranog filma u Beogradu, koju je Peđa dobio 2007.

Peđa Vranešević je 1972. diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Do 1981. radio je u novosadskom “Urbisu” (jedan od najznačajnijih stručnih poduhvata bilo mu je urbanističko i prostorno rešenje Novog naselja). Zatim prelazi u slobodne umjetnike, a 1990. zaposlio se kao muzički urednik u Radio televiziji Novi Sad. Bio je još donedavno muzički aktivan, praveći novu muziku iz ličnog zadovoljstva i objavljivao na Youtubeu. Kao što je rekao u jednom intervjuu: “Zastupam tezu da je čovjekov život po sebi tragedija – glavni junak uvijek umire na kraju”. Sretan put, dragi Peđa.

TVOJA REAKCIJA?