fbpx

Sorting by

×

RUSIJA ĆE PREGAZITI UKRAJINU ZA 2 DANA, STRADAĆE 50.000 CIVILA: Obaveštajci SAD upozoravaju dok Putin planira nuklearne vežbe

Rusiji će biti potrebno najviše dva dana da “pregazi” Ukrajinu u invaziji u kojoj bi moglo da pogine 50.000 civila, procenjuju američke obaveštajne službe.

Zapadni obaveštajci veruju i da će vlada u Kijevu pasti u ovom vremenskom periodu, što bi dovelo do humanitarne krize i 5 miliona izbeglica. U svojoj analizi zaključuju i da je diplomatsko rešenje trenutne krize “mršavo”, piše Mejl on sandej.

Komentarišući navodno gomilanje ruske vojske na granici sa Ukrajinom, jedan neimenovani zvaničnik EU rekao je Vašington postu: “Ono što nas brine je da ne parkiramo vojne grupe na granici druge zemlje dva puta i onda se ništa ne desi”.

“Mislim da je to realan strah. Putin ih je postavio tamo. Ako ponovo ne uradi ništa… šta to govori široj međunarodnoj zajednici o moći Rusije”.

Komentari neimenovanog EU zvaničnika usledili su nakon što su američki vojni o obaveštajni zvaničnici saopštili da Rusija planira da organizuje ogromnu vežbu sa nuklearnim naoružanjem narednih nedelja kako bi upozorila NATO da se ne meša u slučaju da Putin naredi invaziju na Ukrajinu, piše Fajnenšl tajms.

General Marj Majli, načelnih generalštava američke vojske i Ejvril Hejns, direktorka nacionalne obaveštajne službe SAD rekli su u četvrtak da Putin planira početak tih vežbi sredinom februara.

Rusija obično svoje godišnje nuklearne vežbe organizuje na jesen, ali SAD veruju da je Putin odlučio da ih ove godine organizuje ranije kako bi demonstrirao svoju snagu.

U međuvremenu, NATO je upozorio da Rusija gomila projektile koji mogu da nose nuklearne bojeve glave zajedno sa 30.000 vojnika u Belorusiji.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je ranije ove nedelje da je Rusija već poslala hiljade specijalnih Specnaz trupa, kao i iskandere koji mogu da budu naoružani nuklearkama, borbene avione i protivraketne sisteme S-400 na teritoriju svog saveznika.

Putin ne prestaje da demantuje izveštaje da planira napad na Ukrajinu ali je upozorio SAD i njihove saveznike da ispoštuju ranije obećanje dato Moskvi da NATO neće primiti nijednu bivšu sovjetsku republiku, širiti se na istok niti će raspoređivati oružje u blizini ruske granice. Sve te zahteve NATO je glat odbio.

Zapad pak traži od Rusije da povuče svojih 100.000 vojnika sa granice na šta je Kremlj uzvratio da ima prava da na sopstvenoj teritoriji raspoređuje vojsku gde god poželi.

Proteklih meseci Rusija je organizovala više vojnih vežbi sa Belorusijom i više puta je poslal bombardere koji mogu da nose nuklearne projektile dugog dometa da patroliraju nebom iznad njihovog suseda koji se graniči sa NATO članicama Poljskom, Litvanijom i Letonijom.

Beloruski lider Aleksander Lukašenko koji se oslanja na finansijsku i političku podršku Moskve i protiv koga je Zapad uveo sankcije zbog brutalnog obračuna sa demonstrantima, pozvao je na još bliže veze sa Rusijom i nedavno je ponudio da bude domaćin ruskom nuklearnom oružju.

Dok strah od rata raste, ukrajinske vlasti su pokrenule seriju vežbi za civile kako bi ih pripremili za eventualnu rusku invaziju.

TVOJA REAKCIJA?