Ruski ultimatum braniteljima Mariupolja: Danas položite oružje i ostat ćete živi

Rusko  ministarstvo obrane postavilo je ultimatum ukrajinskim snagama koje se još uvijek bore u opkoljenom gradu Mariupolju da od 6 sati po moskovskom vremenu (5 sati po hrvatskom) polože oružje, objavila je ruska novinska agencija Tass.

“S obzirom na katastrofalnu situaciju koja se razvila u metalurškoj tvornici Azovstal, a također i vođene isključivo humanim principima, ruske oružane snage nude militantima nacionalističkih bataljuna i stranih plaćenika da zaustave sva neprijateljstva i polože oružje od 6 sati po moskovskom vremenu 17. travnja 2022. godine. Život im je zajamčen”, stoji u priopćenju.

Tass je objavio i raspored po kojem ruska snaga očekuje predaju ukrajinskih vojnika. Navode da se u 5 sati po moskovskom vremenu (4 sata po hrvatskom) uspostavlja kontinuirana komunikacija između ruske i ukrajinske strane radi međusobne razmjene informacija. Pola sata kasnije se prekidaju sve komunikacije i nastupa “režim tišine” koji traje 30 minuta.

  Lovor liječi sve – od kašlja do čukljeva: Svi narodni recepti na jednom mjestu!

U 6 sati po moskovskom vremenu obje strane po cijelom perimetru Azovstala podižu zastave: ruske strane crvene, ukrajinske bijele. Nakon toga ukrajinski vojnici imaju rok od 7 sati, do 13 sati po moskovskom vremenu, da nenaoružani izađu iz čeličane, piše Tass.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je večeras da se vojnici u Mariupolju još uvijek drže.

“Situacija je vrlo teška. Naši vojnici su blokirani, ranjeni su blokirani. Dolazi do humanitarne krize… Ipak, dečki se brane”, rekao je Zelenskij.

TVOJA REAKCIJA?