fbpx

Sorting by

×

TITO PRODAO MEČ NEMCIMA ZA 700 MILIONA MARAKA?!: Josip Broz namestio poraz Jugoslavije na Mundijalu kako bi izbegao bankrot?!

O Josipu Brozu Titu koji je bio tvorac i doživotni predsjednik Jugoslavije nakon njegove smrti od koje je prošlo više od 40 godina još uvijek se vode polemike i kuju razne teorije zavjere za koje ne postoji nijedan dokaz i čini se da ih uglavnom izmišljaju ljudi koji žele da ukaljaju njegovo ime i lik.

Jedna koja je jako aktuelna sada pred početak Mundijala u Kataru je ona koja se veže da poraz fudbalskog tima Jugoslavije u Njemačkoj 1974. godine na Svjetskom prvenstvu a ona glasi kako je upravo Tito prodao odlučujuću utakmicu protiv domaćeg tima i to za 700 miliona njemačkih maraka.

Jugoslavija je tada imala strašan tim i svi ljubitelji fudbala su u njemu vidjeli favorita što se pokazalo opravdanim u prvoj fazi takmičenja posebno kada su sa moćnim Brazilom odigrali neriješeno na samom otvaranju šampionata koji je sa tribina pratilo oko 62 hiljade ljudi. U drugom kolu su naši fudbaleri prosto demolirali afrikance sa 9:0 a u trećem su igrali neriješeno sa Škotskom i bez problema su se plasirali u sljedeću fazu takmičenja a onda je krenula prava katastrofa a za to su mnogi kasnije okrivili upravo Tita koji je bio u službenoj posjeti Njemačkoj samo dan prije utakmice sa domaćinima koju smo izgubili rezultatom 2:0.

Navodno je Tito došao u Njemačku da bi pokušao da izbjegne bankrot koji je prijetio Jugoslaviji i želio je od Njemačke da izvuče kredit od 700 hiljada maraka. On je dan prije utakmice napravio i prijem za naše fudbalere u hotelu Park gdje su oni bili smješteni. Ostatak pročitajte  ovdje.

TVOJA REAKCIJA?