fbpx

Sorting by

×

TRAGIČNA IRONIJA SUDBINE Znate li šta znači ime dječaka koji je umro i rasplakao planetu?

Cijeli svijet je jučer pratio spasavanje Rajana (5), dječaka koji je upao u bunar prije pet dana, i za to vrijeme se borio za život pred kamerama i očima cijele planete.

Vrhunac drame desio se jučer, kad su spasilački timovi satima rukama kopali zemlju koja ih je odvajala od dečaka, kako ne bi pokrenuli klizište. Milioni ljudi širom svijeta i hiljade na licu mesta gledali su uživo kako se Rajan bori za život, a njegovi roditelji sa suzama u očima čekali ishod bitke za život svog sina.

Dečak je sinoć oko 21.30 izvučen iz bunara i prebačen u bolnicu, a ovu vijest su oduševljeno prenijeli svi mediji na svijetu. Međutim, samo pola sata kasnije, stigle su najgore moguće vesti: dječak nije preživio, uprkos svim naporima jlekara da ga spase.

Mnogi su se ovih dana prisjećali filma “Spasavanje redova Rajana”, u kojem se junak zove isto kao mališan iz Maroka koji je jučer ujedinio planetu, piše Telegraf.rs.

Međutim, dok lik kojeg tumači Met Dejmon nosi irsko ime čije značenje je “mali kralj”, dečak iz Maroka nosi ime Rayyan, čije značenje je sasvim drugačije, i nevjerovatno koincidira sa okolnostima zbog kojih je dječak postao poznat.

Naime, na arapskom Rayyan bukvalno znači “utoliti žeđ”, ili “onaj koji pije dok se ne napije”. Saglasićete se, da se čovjek naježi kad poveže sa činjenicom da je dječak upao u bunar, i da su svi strahovali da ne umre od žeđi dok je čekao da bude spasen, te da je dehidracija vjerovatno bila jedan od ključnih faktora tragedije.

TVOJA REAKCIJA?