fbpx

Turski ministar iznio neočekivane informacije o pregovorima Rusije i Ukrajine

Rusija i Ukrajina “gotovo su postigle dogovor”u vezi potencijalnog mirovnog sporazuma.

Ovo je izjavio turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu za turski list Hurriyet.

On je pojasnio kako su ove dvije zemlje sve više usklađene, nakon dosadašnjih pregovora.

Podsjetimo, ranije je rečeno da postoji šest tačaka oko kojih se vode pregovori, a to su: neutralnost Ukrajine, razoružanje i garancija sigurnosti, takozvana “denacifikacija” Ukrajine, te uklanjanje prepreka za korištenje ruskog jezika u Ukrajini, kao i status otcijepljene regije Donbas i status Krima, koji je pripojen Rusiji 2014. godine.

Navodeći da je bio svjedok velikog rata, Cavusoglu je rekao da je Turska direktno pogođena ratom između Rusije i Ukrajine.

  Sutra odluka o zabrani pušenja: Šta će značiti za ugostitelje, a šta za pušače?

“Imamo bilateralne odnose sa Rusijom, ali to nas nije spriječilo da branimo istinu. Jako smo se trudili da izbjegnemo sukob. Nažalost, Rusija nije poslušala upozorenja i došli smo do ovih dana. Zajedno sa cijelim svijetom kritikovali smo i odbacili napad Rusije. Podržali smo suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”, poručio je turski ministar.

On je dodao i kako “nije lako razgovarati dok civili umiru, ali da se primijetio napredak”.

Nije htio otkriti nikakve detalje o pregovorima, jer, tvrdi, Turska igra “poštenog posrednika”.

I glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin je u razgovoru za televiziju Al Jazeera rekao da se dvije strane približavaju na četiri ključna pitanja.

Naveo je ruski zahtjev da se Ukrajina odrekne svojih ambicija da se pridruži NATO-u, demilitarizaciju, zatim ono što Rusija naziva “denacifikacijom” i zaštitu ruskog jezika u Ukrajini.

TVOJA REAKCIJA?