fbpx

Ukrajinci: Zarobili smo srpsku snajperisticu Crnu panteru. MUP Srbije: Ona je kod nas u zatvoru

Ukrajinska vojska saopćila je kako je zarobila rusku snajperisticu, ratnog imena Bagira, navodnu Srpkinju koja na strani Rusa u Ukrajini ratuje još od 2014., objavili su na Facebook stranici ukrajinskog Ministarstva odbrane Army Inform.

Snajperisticu, koja je ratno ime uzela po liku Crne pantere iz filma “Knjiga o džungli”, ukrajinske snage su, navodilo se, zarobile nakon ranjavanja. Suborci su je, prema objavi ukrajinskih vlasti, ranjenu ostavili na bojnom polju.

– Ostavili su me! Vidjeli su da sam ranjena, imali su priliku izvući me, a jednostavno su isparili nadajući se da ću umrijeti – prenose njene riječi pripadnici ukrajinskih snaga.

Prema riječima ukrajinskoga volontera Vlade Ivanova, zarobljenici je pružena potrebna medicinska pomoć i trenutno je na liječenju. Pripadnik ukrajinskih snaga tvrdi da je na njezinim rukama krv “najmanje četiri tuceta ljudi, među kojima ima i civila”.

Uz objavu njene fotografije priložena je i vojna knjižica na kojoj piše da se zove Irina Starikova i da je rođena u Donjecku. Ukrajinski mediji, pozivajući se na ranije objave u srbijanskim medijima, navode da je riječ o Srpkinji Danijeli Lazović.

  Osobolje zoološkog vrta je bilo zabrinuto da će panda odbiti bebu, sve dok kamere nisu snimile trenutak kada se instinkti aktiviraju

Ipak, MUP Srbije demantira navode da se radi o Lazović.

Kako navode, Lazović je uhapšena u oktobru 2020. godine i od tada se nalazi u požarevačkom zatvoru na odsluženju zatvorske kazne od šest godina i da zbog toga nije mogla učestvovati u sukobima u Ukrajini i tamo biti zarobljena.

Također dodaju i da žena na slikama nije D.L. Bagira.

U saopćenju, koje prenosi Kurir, MUP ističe da je ovo i pokušaj destabilizacije Srbije.

Prije nego je postala plaćenica, Danijela Lazović Bagira je bila rukometašica, časna sestra i osuđena dilerica droge. U redovima proruskih separatista u Donbasu godinama je bila jedna od najslavnijih stranih dobrovoljki, te su ukrajinske tajne službe u nekoliko navrata objavljivale njezino ime. Rođena je u Gornjem Milanovcu, gdje joj i danas navodno žive roditelji i sestra. U istočnu Ukrajinu 2014. otišla je u sklopu dobrovoljačkog Srpskog husarskog puka, paravojne jedinice u čijim su redovima djelovali mnogi borci iz velikosrpskih ratova devedesetih, piše 24sata.hr.

TVOJA REAKCIJA?