fbpx

Sorting by

×

VISKI OBOŽAVAO, KOKAIN RADO KORISTIO, ZA NOĆ TROŠIO 50.000 EVRA: Evo zašto je Sinan Sakić promenio veru!

Javno je priznao više puta da preterano konzumira alkohol, najčešće viski, da mu ni droga nije strana, ali i da za noć prokocka i po 50.000 evra

Sinanu Sakiću muzika nikad nije bila strana. Iako je godinama svirao bubnjeve, govorio je da ne zna da peva. Pred kraj sedamdesetih godina prošlog veka, radio je kao konobar u jednoj kafani. Jednom mu je jedan čovek ponudio 500 dinara samo da ga čuje kako peva. Sinan je uzeo novac, u to vreme su to bile dve njegove mesečne plate koje je mogao da zaradi kao konobar. Uzeo je mikrofon i otpevao jednu pesmu. Čovek je bio oduševljen. Od tada je odlučio da peva narodne pesme.

Učio je i po pet pesama dnevno, a na reprtoaru su se našle pesme Tome Zdravkovića, Šabana Šaulića i drugih. Imao je tu sreću da su ga čuli iskusni autori Radoje Mitrović, Miodrag M. Ilić i drugi. Sinanovo neobično pevanje dopalo se Iliću. Nije prošlo mnogo vremena od tada, a Sinan je u studiju već snimio svoju prvu pesmu koja se zvala „Rastanak kraj reke“. Bilo je to 1978. godine. Pesma je bila hit na prvo slušanje, a već 1979. godine snimio je još dve pesme i to „Kulu gradim“ i „Jedna tuga za dva druga“ koje su odlično prošle kod publike. Bila je to i svojevrsna garancija da mu se smeši uspešna muzička karijera, piše Biografija.org

Sinan je kao mladić po prirodi bio veseljak, a svoje raspoloženje prenosio je na pesme. U prvom albumu pod nazivom “Miko, druže moj” publika je to i prepoznala. Posebno se iz ovog albuma izdvojila pesma “Janičar”.

Postao je jedan od najslušanijih pevača u Jugoslaviji. Njegova popularnost je rasla iz dana u dan. Saradnja sa kompozitorom Miodragom M. Ilićem, poznatijim kao Mile Bass, Sinanu je donela veliki uspeh. Upravo ovaj kompozitor uradio je veliki broj Sinanovih hitova koji traju i dan danas. Postale su evergrin narodne muzike.

Pesmu Sinana Sakića pod nazivom “Ej, od kad sam se rodio” mnogi smatraju za “kafansku himnu”. I ovu pesmu uradio je Mile Bass, baš kao i “Reci sve želje”, “Sudbina me na put šalje”, “Zoko moja Zoko”, “Pusti me da živim”, “Sve je postalo pepeo i dim”, “Izađi na pet minuta”, “Pevaj mi o njoj”, “Nemam para, nemam sreće”, “Svirajte, napraviću lom”, “Svi greše” i mnoge druge.

Saradnju sa ovim kompozitorom Sinan Sakić je nastavio, a bio je dio i velike petorke Miletovog Južnog vetra 1981. godine. Velika petorka Južnog vetra Legendarnu grupu Južni vetar činili su Dragana Mirković, Šemsa Suljaković, Sinan Sakić, Mile Kitić i Kemal Malovčić. Formirana je na ideju i inicijativu Mileta Bassa, osamdesetih godina. Imali su vrlo specifičan i prepoznatljiv zvuk, te postali zaštitni znak Južnog Vetra. Njihovi koncerti obarali su sve rekorde posećenosti, a albumi tiraže. Nastupali su na turnejama pod sloganom “Velika petorka Južnog vetra”. Nakon više godina rada, Južni vetar se raspao, a velika petorka je nastavila sa individualnim karijerama. Zanimljivo je i to, da je put Južnog vetra, ustvari potpuno utabao staze za novi muzički pravac.

Kasnije, muzičar Rambo Amadeus, prvi je taj pravac nazvao “turbofolkom”. Sinan Sakić je sa Južnim vetrom sarađivao do 2001. godine.

Neverovatno, ali Sinanov prvi album sa Južnim vetrom rasprodat je u čak 70 hiljada primeraka. Niko to u početku nije mogao da predvidi, jer album je za Diskos štampan samo u dve hiljade primeraka. Oko šest meseci posle izdavanja albuma, javila se jedna firma iz Tuzle, i zatražila čak pet hiljada primeraka albuma Sinana Sakića. Svi su ostali u čudu, a onda brzo štampali nove albume i poslali u rekordnom roku u firmu koja ih je zatražila.

Reč je o firmi Univerzal. Posle toga, njegov album, tražio se na sve strane, da bi na kraju stigao i do cifre od famoznih 70 hiljada prodatih primeraka prvog albuma sa Južnim vetrom.

Sinan je rekao da u svakoj njegovoj pesmi ima bar 90 odsto njega, a da bilo koju pesmu nije osetio kao svoju, da ga nije dotakla, nikada je otpevao ne bi bez obzira na to koliki hit bi pesma postala. Zbog toga ima i pesme sa posvetom, od kojih se dve posebno izdvajaju. Reč je o pesmama “Oče moj” i “Sabina”, koje je posvetio svom ocu i svojoj supruzi. Plakao je u studiju dok je snimao pesmu “Oče moj”, pričao je Sinan Sakić posle novinaraima. Ta pesma za njega je mnogo emotivna, teška i bolna, jer mu je otac umro vrlo mlad. Zbog toga je vrlo retko izvodi na koncertima.

Početkom milenijuma, nije nastupao jer je imao udes koji je jedva preživeo kada ga je vozio menadžer Nikola Idžan. Po oporavku 2003. godine, vratio se na scenu, sa novim pesama te je uspešno nastavio sa radom. Album “Emotivac” izdao je 2005. godine. Sa ovog albuma izdvojile su se pesme koje su postale vrlo populare kao što su “Lepa do bola”, “Umreću s osmehom”, “Mene kući niko ne čeka” i druge. Usledili su i albumi “To je život moj” koji je izdao 2009. godine, “Šalu na stranu” 2011-te, kao i “Brate” 2012. godine.

Dve godine posle, odnosno 2014. godine, izdao je posljednji album (do oktobra 2017. godine) pod nazivom “Jedina”. Album je izdao za Grand produkciju, a na albumu se nalazi devet novih pesama. Na ovom albumu Sakić je radio sa proverenom ekipom. Producent albuma je Srki Boj (Srki Boy), a pesme su radili i Dejan Kostić, Saša Lazić, Kristijan Jovanović, Goran Radinović i drugi.

Koncerti na Tašmajdanu

Skoro svake ili svake druge godine Sinan Sakić održi veliki koncert na Tašmajdanu u Beogradu. Po tome je postao prepoznatljiv, a njegove koncerte baš na ovom mestu publika sa nestrpljenjem iščekuje. Posljednji koncert na Tašmajdanu održao je u junu 2017. godine. Koncert je bio izuzetno posećen. Na ovom posljednjem koncertu na Tašu, jedan obožavalac se popeo na binu, i počeo da ljubi Sinanove cipele što govori o tome koliko ga publika zapravo voli.

Svađe sa kolegama

Kroz svoju dugogodišnju karijeru Sinan Sakić stekao je prijatelje, za koje je govorio, da su prijatelji za celi život, a potom se kleo da više nikada ne želi da ih vidi. Sa pevačom Miletom Kitićem, Sinan je bio kao brat, nastupali su zajedno sa Južnim vetrom, a posle su se posvađali. Sedam godina nisu razgovarali. Sinan je bio uvređen što sa svojom suprugom Sabinom nije mogao ući na jedan after parti koji je Mile organizovao. Kitić je posle pojašnjavao da je reč o velikom nesporazumu, ali se pevači nisu pomirili.

Privatni život

Sinanova supruga zove se Sabina. Venčali su se 29. juna 1981. godine. Sabina je bila Sinanova bezrezervna podrška i u najljepšim, i u najtužnijim trenucima. Njoj je posvetio pesmu koja nosi njeno ime, a govori o ljubavi koju prema njoj oseća. Sinan i Sabina imaju četvoro dece, tri sina i kćerku. Sinovi se zovu Rašid, Elvis i Alen, a kćerka Đulkica. Rašid je najstariji sin, a najmlađi Alen.

Rašid Sakić, Sinanov sin, služi zatvorsku kaznu. Zbog ubistva Dragoljuba Despotovića, te pokušaja likvidacije Radomira Lazića, osuđen je na 12 godina zatvora. Kazna mu je produžena na još dve godine zbog tuče u zatvoru. Svađa između Rašida, Dragoljuba i Radomira, kobno je završila 22. maja 2002. godine u Loznici. Posvađali su se, tukli, a onda je Rašid u toku tuče pucao u pravcu Dragoljuba i Radomira, koji su bili njegovi prijatelji. Od posledica ranjavanja Dragoljub je preminuo, dok je Radomir uspio da pobegne. Sinan Sakić je kasnije rekao medijima da je u to vreme bio na nastupu u Švajcarskoj, a vest o tome šta je uradio njegov sin ga je dotukla.

Promenio veru

Iako rođen kao musliman, jedan od prvih koji je pronašao svoj duhovni mir bio je folk pevač Sinan Sakić. U Indiju je često odlazio sa suprugom Sabinom, što zbog kćerke koja je tamo studirala, što zbog želje da uživaju u njihovom načinu života. Sinan i Sabina su u Indiji upoznali i duhovnog vođu Sai Babu, te su boravili u njegovom hramu. Meditacije su ih kaže opuštale i smirivale. Sakići su prvi put otišli u Indiju 1996. godine, kada je njihov sin Alen imao teške opekotine. Tvrdili su da im je upravo indijski duhovni vođa mnogo pomogao kod ovog problema. Sinan je često govorio da ga je budizam veoma zainteresovao.

Viski, kokain i kocka

Nije tajna da je Sinan Sakić bio sklon raznim porocima. Javno je priznao više puta da preterano konzumira alkohol, najčešće viski, da mu ni droga nije strana, ali i da za noć prokocka i po 50.000 evra. Na naslovnim stranama raznih medija svi njegovi poroci često su se isticali, kao i problem sa policijom zbog kokaina. Policija je kod Sakića pronašla kokain i to u donjem vešu, na graničnom prelazu Trbušnica. Uhapšen je zbog 2,3 grama kokaina koji su policajci pronašli tokom pretresa. Bez obzira na sve probleme, publika ga je i dalje obožavala.

U oktobru 2017. godine zbog pogoršanja zdravstvenog stanja Sinan Sakić je smešten na bolničko lečenje u Klinički centar u Tuzlu u Bosni i Hercegovini. Smešten je na Odelu za intenzivnu negu, a boluje od jetrene encefalopatije. Tada su se pojavile i lažne vesti o smrti popularnog folkera, koje je demantovala njegova supruga Sabina. Ona je rekla da Sakić jeste teško bolestan, ali da nije istina da je preminuo u ovoj bolnici. U maju 2018. godine trebao je da obavi transplantaciju jetre na klinici u Padovi (Italija), međutim stanje mu se iznenada pogoršalo, te je 1. juna 2018. godine preminuo.

Izvor: Biografija.org / stil.kurir.rs

TVOJA REAKCIJA?