fbpx

Sorting by

×

Zumovanje pasa – kako smiriti hiperaktivnog ljubimca?

Da li ste ikada videli psa koji iznenadno počinje da pomahnitalo trči i skakuće? Vlasnici živahnih ljubimaca neretko mogu svedočiti takvom prizoru, a u pitanju su frenetični periodi slučajnih aktivnosti – takozvano zumovanje.

Zumovanje ponekad može biti simpatično, dok je nekada izvor stresa vlasnicima koji sa ljubimcima žive u malim životnim prostorima – zaigrani pas lako može oboriti lomljive predmete ili napraviti drugu veću štetu u domu.

Ukoliko želite da otkijete kako da najefkasnije umirite vašeg četvoronožnog najboljeg prijatelja, kao i zašto dolazi do momenata kada vaš pas ničim izazvan postaje prepun energije – nastavite sa čitanjem.

Previše uzbuđen kućni ljubimac – kako umiriti psa u stanu?

Iako ogradice za pse visokog kvaliteta mogu biti od koristi ako želite da osigurate bezbednost vašeg ljubimca u trenucima kada vaša pažnja nije u potpunosti usmerena ka njima,  zgodno je imati nekoliko trikova u rukavu kojima ćete psa umiriti kada je potrebno.

Pre svega, ključ je u održavanju pažnje ljubimca ka nekoj radnji koja je mentalno zahtevna ili trošenju energije kroz dovoljnu količinu fizičke aktivnosti izvan doma, kako se ona ne bi ispoljavala iznenadno kada je ljubimac unutra.

Mentalno stimulišuće aktivnosti za kućnog ljubimca – čime “zaposliti” psa u domu?

Kućni ljubimci, životnim stilom koji podrazumeva provođenje vremena u zatvorenom prostoru, ne žive u skladu sa njihovom prirodom. Zato je važno obezbediti im adekvate uslove unutar doma – to jest obogatiti njihovu svakodnevicu različitim mentalno i fizički stimulišućim aktivnostima.

Mentalna stimulacija će pomoći vašem psu da ne oseća dosadu i bezvoljnost tokom svoje svakodnevice između šetnji napolju. U pitanju su igrice – učenje i trening veština, koje izazivaju mentalno zamaranje. U praksi se pokazalo da mentalno zamaranje ima veći efekat po potrošnju prikupljene energije nego čak dva sata napornog istrčavanja ljubimca.

Takođe, ovaj način provođenja zajedničkog vremena sa ljubimcam će dovesti do dodatno zbližavanja vlasnika i ljubimca. Zato je izuzetno korisno da svoje slobodno vreme počnete da provodite na malo drugačiji način – u učenju novih komandi, igri skrivanja i pronalaženja poslastica i drugim igrama koje zahtevaju razmišljanje ljubimca.

Značaj redovne fizičke aktivnosti pasa – koje vežbe su dobre za psa?

Dobra telesna forma ljubimca je preduslov za njegovo očuvano zdravlje i vitalnost. Međutim, za neke kućne ljubimce, šetnja na povocu jednostavno nije dovoljna kako bi istrošili svu energiju. Kada obezbedite dovoljno fizičke aktivnosti, vaš ljubimac će vreme provedeno u domu najverovatnije provesti u dremanju i spavanju u svom krevetiću.

Zato mnogi vlasnici pasa uživaju u grupnim šetanjama – psi kao društvena bića vole da se druže sa drugim psima i neretko se međusobno podstiču na trčanje i skakanje u igri.

Zavisno od vaših navika, kao i preference vašeg ljubimca, jedan od načina za intenzivnijim aktivnostima ljubimca na otvorenom može biti pratnja psa u vašem džogiranju, vožnji bicikla ili rolera. Dok je za talentovane krznene plivače koji vole da provode vreme u vodi – plivanje idealna opcija.

Ukoliko se opredelite za zajedničko bavljenje sportom, važno je da budete sigurni da je pas potpuno bezbedan prateći vas – imajte u vidu da je nekim psima potrebno vreme da se priviknu da takve vrste aktivnosti.

Šta je zumovanje – zašto vaš kućni ljubimac ima nalete energije?

Zumovanje ili FRAP su naleti energije kućnog ljubimca u kojima izgleda da je potpuno izgubio kontrolu nad svojim ponašanjem. Nakon određenog vremena kojeg ljubimac iznenadno provodi u skakanju i trčanju, pas će delovati potpuno izmoreno i biće mu hitno potreban odmor.

Dok neki ljubimci pomahnitalo trče u nasumičnim pravcima oko sebe, drugi svu pažnju usmeravaju ka jurenju sopstvenog repa – sve dok ne padnu od vrtoglavice ili umora. Unutar doma, gde je slobodan prostor ograničen, se može manifestovati i u vidu kotrljanja po podu ili glasnog lajanja bez posebnog razloga.

Zumovanje se najčešće vezuje za štence ili mlade pse. Uglavnom traje oko par minuta i prema zapažanju mnogih vlasnika pasa se najčešće događa rano ujutru ili predveče – nakon popodnevnog odmora.

Iako može delovati neobično, u pitanju je sasvim normalna pojava koja ne šteti zdravlju vašeg ljubimca. Jedino što je važno jeste preduprediti ove nalete energije u trenucima kada oni mogu narušiti bezbednost ljubimca. U suprotnom, bez bridge dopustite ljubimcu da uživa u svojoj igri.

Psi koji su živahni po prirodi, čak nekoliko puta dnevno, mogu imati zaista neobično ponašanje: odjednom možete primetiti ogroman nalet energije koji mnogi doživljavaju kao trenutke ludila svoj kućnog ljubimca.

U pitanju je fenomen koji se naziva zumovanjem i koji je sasvim prirodan za ljubimce koji ne uspevaju da regularnom fizičkom aktivnošću “ispolje” svu energiju. Zumovanjem se psi zabavljaju, ali i na zdrav način oslobađaju osećaja napetosti.

Zato, ukoliko primetite ovakve promene ponašanja kod vašeg četvoronožnog prijatelja – nema povoda za brigu, već uživajte u prizoru vašeg srećnog ljubimca. Važno je samo obezbediti mu sigurne uslove u trenucima kada se to dešava, pa je preporuka da aktivnim zajedničkim vremenom sprečite zumovanje unutar vašeg doma.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio interesantan i da ste naučili nešto novo o kućnim ljubimcima, kao i da ćete umeti da adekvatno i smireno reagujete pri sledećem iznenadnom naletu energije vašeg ljubimca.

TVOJA REAKCIJA?